Kun jij je overgeven aan wie je werkelijk bent? Hoe goed ben jij in het opruimen en beëindigen van wat niet meer bij je past? Ben jij je bewust van wie je bent en wat je hier komt doen?

Door te zijn wie je bent kun je doen wat bij jou past. Dit kan betekenen dat je aan een ander mag uitspreken wanneer je het anders ziet, vindt of wil. Jezelf zijn en je uitspreken kan nieuw en spannend zijn of angst of paniek oproepen. Vaak is een mens bang om eerlijk te zijn, bang om vanuit je eigen waarheid te leven. Gedrag gebaseerd op angst voor verlies, voor tekort of voor afwijzing en gedrag vanuit onderdrukte gevoelens van schuld en schaamte hebben als gevolg dat we doen wat de omgeving wil, wat “gebruikelijk “ is en wat schijnbaar van je verwacht wordt. We laten allemaal zoveel gedrag zien dat hoort bij een bepaalde rol. Wie heeft bedacht dat je in welke rol dan ook niet mag laten zien dat je kwetsbaar bent en twijfels hebt? Angst, schuld en schaamte kunnen de oorzaak zijn van gedrag laten zien waar je vanbinnen niet achter staat. Hoe komt het dat we onszelf klein maken, inhouden en structureel tekort doen? Jezelf klein houden heeft te maken met (onbewuste) overtuigingen van dat je niet goed genoeg bent, dat je slecht of onbelangrijk bent, dat je het altijd verkeerd doet en dat niemand om je geeft.

Achter jezelf gaan staan is authentiek zijn. Om eerlijk te zijn naar jezelf heb je moed nodig. Geen ja zeggen als je nee bedoeld. Dit is nee zeggen tegen jezelf en is altijd pijnlijk en schadelijk.

Kinderen voelen het aan wanneer een volwassene dingen doet of zegt die niet authentiek zijn. Kinderen raken hiervan in de war, krijgen last van buikpijn, moeheid, hoofdpijn of druk gedrag. Een kind spiegelt de omgeving en dit inzien kan confronterend zijn.

Veel mensen in een relatie blijven bij elkaar vanuit de overtuiging dat het zo hoort. Veel mensen doen werk waar ze geen energie van krijgen omdat er geld nodig is. Geld waarvoor? Om te kunnen shoppen en spullen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt? Om kleding te hebben die je een paar keer draagt? Om mee te gaan naar feestjes en etentjes met andere mensen? Mensen die je je vrienden noemt, die ook allemaal vervelend werk doen, die op feestjes, barbecues en borrels teveel eten, roken en drinken om even niet te voelen dat ze niet authentiek zijn? Is dit feest vieren of heet dit vluchten en ontkennen van je ware zelf?

Het oude loslaten betekent al je eigen emoties, onbewuste behoeftes en verlangens aankijken en vervolgens deze laten gaan. Groeien en ontwikkelen is alleen mogelijk vanuit veiligheid en vertrouwen: dit zijn basis voorwaarden. Vertrouwen in jezelf, vertrouwen in het leven en vertrouwen dat je altijd wordt begeleidt door een kracht die groter is dan jezelf.

Authentiek zijn betekent je steeds meer thuis voelen in je eigen lichaam met alle gedachten, gevoelens en emoties en je thuis voelen in je familie, je eigen omgeving. Toestaan dat je eigen wijsheid zich vanzelf ontvouwt door gevoelens die je vanbinnen ervaart, vanuit stilte. Authentiek zijn is voor iedereen mogelijk door je hart met je denkgeest te verbinden: je gevoel met je verstand en je spirituele wezen met je lichaam op deze aarde. Volledig mens zijn betekent authentiek zijn onder alle omstandigheden, “Nee, dank je.” kunnen zeggen zonder ruzie of conflict te krijgen, thuis zijn bij jezelf en je eigen talenten, mogelijkheden laten zien, de beste vorm van jezelf met anderen delen en geluk en rijkdom ervaren door een ander mens te laten zien dat het anders kan, dat het mogelijk is werkelijk het verschil te maken.

Kinderbuik&co medisch specialistisch centrum is het eerste gezondheidshuis in Nederland voor kinderen. DE plek waar kinderen persoonlijk en gelijkwaardig worden benaderd, waar gezond zijn en je gezond voelen centraal staat. Naast medisch specialistische zorg leer je hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden, in plaats van je leven bepalen. Ouders en kinderen leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven door een team van experts op gebied van voeding en body mind technieken. Je leert hoe je regie over je eigen leven krijgt. www.kinderbuikenco.nl

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken

kinderarts MDL

oprichter Kinderbuik&co

auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.