Twijfel je wel eens of je het goed doet in je rol als moeder? Spiegel je je aan je eigen moeder of doe je juist je uiterste best om alles anders te doen?

Moeder zijn in deze tijd is een uitdaging. Waar generaties geleden vrouwen zich geheel en alleen bezig hielden met het gezin, huishouden en de zorg voor kinderen, hebben vrouwen in deze tijd vaak zowel een baan met verantwoordelijkheid, de zorg voor een of meerdere kind(eren), een druk sociaal leven en spelen ze een hoofdrol in de organisatie van het gezin en huishouden met oppas, school en alle sociale activiteiten van een kind. Niet verwonderlijk dus dat er indrukwekkend veel vrouwen zijn met chronische stress, angst, somberheid en depressie, slaapproblemen en burn-out. En de problemen in onszelf hangen samen met de problemen om ons heen, bijvoorbeeld met hoe we de aarde uitputten. De aarde is een bron van leven waar we met elkaar voor mogen zorgen. Dat kunnen we alleen doen wanneer we weer leren hoe we voor onszelf kunnen zorgen, in plaats van afhankelijk te zijn van omstandigheden buiten onszelf of van anderen mensen om ons goed te voelen.
De wereld verandert

We zien het al gebeuren; overduidelijk is er een andere fase aan het ontstaan. Er is een transformatie van individualisme en materialisme naar collectief, duurzaam en betekenisvol leven gaande. We spelen daar als individu een rol in. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer ik verander, mijn wereld verandert. Wanneer mijn wereld verandert, ben ik gelukkig. Wanneer ik gelukkig ben, kan jij gelukkig zijn. Alles en iedereen hangt met elkaar samen. Dus ook hoe je het moederschap invult en ervaart.

Wat is er nodig om  een goede moeder te zijn?

 1. Balans in je eigen leven brengen is de basis, en daar is moed voor nodig. Moed om eerst en voor alles met jezelf bezig te zijn en je niet langer te verschuilen achter je rollen en het te druk hebben om liefdevol en vriendelijk voor jezelf te zijn. Moed om angst voor kritiek of afwijzing los te laten, of je eigen kritische stem die niet snel tevreden is.
 2. Hoe ziet een leven in balans er voor je uit? Is het mogelijk om een dag minder te werken en een dag in de week helemaal voor jezelf te hebben? Plannen en organiseren gaat vaak vanuit je hoofd. Echt leven kan alleen vanuit je hart. Wat zegt de stem van je hart? Sta je open om te gaan doen wat je komt doen in dit leven? Iedereen is waardevol en heeft betekenis.
 3. Balans betekent manifestatie van zowel vrouwelijke als mannelijke energie in ieder mens. De vrouwelijke energie is meer naar binnen gericht: zorgzaamheid, gevoeligheid, geborgenheid en empathie. De mannelijke energie is naar buiten gericht, gericht op manifestatie in de buitenwereld. Expansie, vrijheid, avontuur en nieuwsgierigheid zijn kwaliteiten die daarbij horen.
 4. Hoe kom je tot rust? Ga in bad, luister muziek, trakteer jezelf op een bezoek aan de sauna of massage.
 5. Een goede moeder ben je door jezelf te zijn. Hiervoor hoef je niets te leren of veranderen, je niet te vergelijken met andere mensen. Mogelijk mag je wel enige verwachtingen van en over jezelf afleren om jezelf te zijn. Ieder mens is imperfect en dit is goed.
 6. Maak van tijd je beste vriend door te zorgen dat je de tijd van iedere dag als plezierig ervaart. In essentie is tijd niet iets wat begint en stopt, maar een cirkel, net als de cycli in de natuur.
 7. Breng tijd door met mensen om wie je geeft en vraag jezelf af wie of wat je inspireert.
 8. Start de dag in stilte en mediteer dagelijks in de ochtend en avond, zodat je (meer) contact ervaart met je eigen lichaam en je omgeving.
 9. Zorg voor een eetpatroon dat in balans is en onderzoek of eten troost is en zo ja, wanneer?
 10. Beweeg en/of sport iedere dag, dit is gezond voor helderheid in je hoofd en goed voor de stevigheid van je botten.
 11. Toon interesse in wat mensen die je dierbaar zijn bezig houdt en geef aandacht aan anderen in dagelijkse dingen, zodat een ander ook interesse kan tonen in jou.

Zorg goed voor jezelf en je zorgt meteen goed voor de wereld om je heen.

—————————————————————————————————————————

Kinderbuik & co is een medisch specialistisch centrum dat kijkt naar het hele kind. Het eerste ziekenhuis in Nederland dat integrale zorg biedt,. Kinderen worden persoonlijk en gelijkwaardig benaderd, gezond zijn en je gezond voelen staat centraal. Ouders en kinderen leren ook hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van dat ze je leven bepalen. Ze leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven en hoe je regie over je eigen leven krijgt. In plaats van je patiënt te voelen, voel je je helemaal jezelf.

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts MDL, oprichter Kinderbuik&co en auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.