Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een jaar na yogatherapie, buikpijn verminderd en schoolverzuim is verbeterd van 55% naar 7%.

Bij 69 kinderen, in de leeftijd van 8 tot 18 jaar, werd er getest op wat yogatherapie doet ten opzichte van de standaard medische zorg. Yogatherapie is een mix van yogahoudingen, meditatie en ontspanningsoefeningen en met eenmaal per week een groepssessie. De standaard medische zorg bestaat uit uitleg, coaching, positief denken, geruststelling, dieetadvisering en indien nodig worden extra vezels voorgeschreven.

Publicatie in JPGN door: J.Korterink,  L. Ockeloen, M. Hilbink, M. Benninga en J. Deckers-Kocken

   Wat is er bekend

  • Buikpijn bij kinderen wordt sterk geassocieerd met psychische aandoeningen bij kinderen.
  • Yogatherapie heeft zijn doeltreffendheid in stressmanagement getoond en is aanbevolen als interventie met een prikkelbaar darmsyndroom.

   Wat is nieuw

  • Yoga is een effectieve behandeling voor functionele buik pijn, waar geen onderliggende oorzaak is gevonden.
  • Yoga is veilig en eenvoudig te implementeren.
  • Tien weken yoga resulteerde in het significant terugdringen van schoolverzuim en het verbeteren van buikklachten in 12 maanden.


Het doel van deze studie was om de effecten van 10 weken yogatherapie te vergelijken met de standaard medische zorg bij kinderen met abdominale pijn. Bij deze kinderen werd eerder geen onderliggende oorzaak gevonden. De kinderen hebben tussentijds in een pijndagboek de score op pijnintensiteit en pijnfrequentie bijgehouden. Daarnaast werd de kwaliteit van leven berekend. De vervolgbehandeling had een totale duur van 12 maanden.


Resultaten
Tijdens het onderzoek was de toevoeging van yogatherapie op de standaard zorg superieur ten opzichte van de standaard medische behandeling. Na 1 jaar werd met de vervolgbehandeling van yogatherapie een respons bereikt van 58%. De respons van alleen de standaard zorg was 29%. Het volgen van de yogatherapie resulteerde in een aanzienlijke vermindering van de pijnintensiteit en pijnfrequentie na 12 maanden.

Conclusie
Na 1 jaar is de behandeling van yogatherapie, als toevoeging op de standaard behandeling, superieur in vergelijk met alleen de standaard zorg. De pijnintensiteit en het schoolverzuim werden teruggedrongen.
Deze studie is een vervolg op een eerder onderzoek. Deze studie laat gedurende de periode van een jaar verbetering zien in een grote groep kinderen.

Klik hier om het hele onderzoek na te lezen.