Er zijn in Nederland 100.000 kinderen met langdurige buikpijn. Dat zijn er heel veel. Deze kinderen voelen zich vaak een stuk minder gelukkig dan gezonde kinderen van dezelfde leeftijd. Een toverpil voor die buikpijn is er vaak niet. Meestal is er sprake van ‘functionele buikpijn’. Dat betekent dat er geen ‘aantoonbare oorzaak is te vinden in het lichaam’. Het is dan niet duidelijk waar de buikpijn vandaan komt.

Het duurt soms jarenlang voordat kinderen met een buikprobleem uiteindelijk bij een maagdarmexpert komen. Ze gaan dan vaak al langdurig niet meer naar school, kunnen niet meedoen met de dagelijkse activiteiten op school en thuis, en ervaren minder geluksgevoel. Veel kinderen met buikpijn hebben daarnaast ook angst- en depressieklachten. Als je heel veel dokters hebt gezien, heel veel onderzoeken hebt gehad en niets helpt, is duidelijkheid belangrijk.

Je leeft in een tijd op dit stuk van de wereld waarin veel kan, bijna alles is mogelijk. Als je buikpijn hebt, kan er van alles worden onderzocht. Of dat je gaat helpen, en voorkomt dat er klachten of meer problemen ontstaan, is maar de vraag. En of er door alle onderzoeken kan worden voorkomen dat er geen klachten of problemen ontstaan geloof ik niet. Veel kinderen met buikpijn hebben ook hoofdpijn, nekpijn of rugpijn. Ze gebruiken veel medicijnen, ook medicijnen waarvan de werking bij kinderen niet wetenschappelijk onderzocht is. Die worden wel veel en vaak voorgeschreven aan kinderen en kosten veel geld.

Buikpijn wil je iets duidelijk maken: ‘zo gaat het niet meer, geef aandacht aan mij, je lichaam, zorg goed voor mij’. Een gebroken arm heeft gips nodig, het probleem wordt opgelost door de genezing van je lichaam. Buikpijn geeft vaak een signaal: niet alleen eten wordt verteerd, ook al je gedachten en emoties komen binnen en worden verwerkt (of niet). Als er buikpijn is, dan speelt er dus iets. Daar bestaat geen toverpil voor. Er is wel een andere manier. Door met je aandacht te leren kijken naar wat je eet, naar wat bij jou past en door te mediteren en yoga te doen, je bewust te worden van waar jij je blij en gelukkig bij voelt, kan je zelf leren de buikpijn te verminderen. Door van jezelf te leren wat je nodig hebt om je ‘uit balans zijn’ te herstellen, krijg je zelf de regie over je ongemak.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een bepaald dieet minder buikpijn geeft. In mijn ervaring zijn een persoonlijke benadering en begeleiding van een kind en zijn of haar voeding effectiever dan standaard eetvoorschriften. Eten dus dat bij je past.

Er zijn zo vaak tranen in de spreekkamer bij kinderen en hun ouders, als ik zeg dat je al helemaal perfect bent, en dat je daar helemaal niets voor hoeft te doen. Kinderen vertellen mij vaak dat ze jarenlang zijn gezien en behandeld als ‘buikpijnprobleem’. Aandacht voor het hele kind, begeleiding van het kind en niet alleen van de buikpijn, vergroot de eigenwaarde en zelfvertrouwen van een kind.

Dit is een fragment uit het boek Kinderbuik, geschreven door dr. Judith M. Deckers-Kocken, oprichter van Kinderbuik&co.

Bij Kinderbuik&co is er een deskundig team aanwezig dat hierbij kan ondersteunen. Klik hier voor meer informatie over onze werkwijze en lees hier ervaringen van ouders en kinderen.