Gelukkig zijn zit in jezelf. Als je helemaal jezelf bent, dan ben je gelukkig. Volgens het boeddhisme is geluk: tevreden zijn met wat er NU is. Geluk gaat niet over gisteren of over morgen. Geluk gaat over zijn zoals het nu is. Geluk zit in je. Geluk is je oorsprong. Tevreden zijn met en plezier hebben in wie je bent en wat je doet is genoeg om gelukkig te zijn. Hoe je iets doet is belangrijker dan wat je doet, of waar, of met wie. Jijzelf, jouw eigen houding, speelt een grotere rol dan de omstandigheden.

Stel je voor, je hebt een toets en je wilt het beste uit je zelf halen. Je doet hard je best en haalt een 6. Je mag dan trots zijn op je prestatie en het resultaat vieren. Als iemand anders die geen zin had om te leren voor dezelfde toets een 8 haalt, zou je je daarmee kunnen vergelijken. Jouw 6 vergelijken met de 8 van die ander is als appels met peren vergelijken. Als je dat doet, maak je jezelf ongelukkig. Dat heeft geen zin. Je kan beter bij je eigen gevoel van trots blijven en je tevreden gelukkig voelen met jezelf, vanwege je eigen inzet en het resultaat dat je zo hebt gehaald. En tegelijk kan je die ander ook zijn 8 gunnen en blij zijn voor hem of haar.

Er is een verschil tussen iets willen, iets moeten, de lat hoog leggen en verwachtingen hebben, en helemaal jezelf zijn, genieten van wat er is, je hart volgen en kwetsbaar zijn. Mensen denken dat ze altijd iets moeten dóén, iets moeten bereiken, beter worden dan ze nu zijn. Het is nooit goed genoeg wat ze zijn of doen, het kan altijd beter. Als je dit of dat bereikt, er zus of zo uitziet, dán pas kan je gelukkig zijn. Van alle kanten word je dat aangepraat, vooral ook door de reclame.

Het is in werkelijkheid heel anders. Je bent goed zoals je bent, het hele pakketje, met alles erop en eraan. Je bent perfect zoals je bent. Jij bent al compleet en goed. Dat accepteren is geluk voelen, zo simpel is het. Als je vanuit jezelf (vanuit je eigen compleet zijn) gaat delen met een ander, wordt die ook compleet en ontvang jij nog meer compleet zijn. Geven en ontvangen zijn hetzelfde. Mijn ervaring is niet van mij, die is van en voor iedereen. Door geluk en liefde er te laten zijn, breiden ze zich vanzelf uit en kan je ze delen. Veel in je leven ontwikkelt zich vanzelf, al denk je vaak van niet.

Beseffen dat je al perfect bent, betekent niet dat je helemaal niks meer doet. Je doet de dingen vanuit een andere instelling. Je luistert naar wat je hart je vertelt, wat je graag wilt doen en wat belangrijk voor je is. Je bent dan niet bang om te laten zien aan anderen dat je het bijvoorbeeld soms even niet meer weet of dat je ergens verdriet om hebt. Alles mag er zijn.

Bij activiteiten waar je van geniet (lachen, zingen, dansen, tekenen, hardlopen, muziek maken, verliefd zijn of wat dan ook) wordt het hormoon endorfine in je hersenen gemaakt. Hierdoor kan je het gevoel krijgen van ‘kriebels in je buik’. Endorfine wordt ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd. Endorfine vermindert pijn, angst, depressie en het versterkt je weerstand. Gezond eten vermindert allerlei blokkades, waardoor je hersenen meer endorfine gaan maken.

 

Oefening ‘Geluk voelen’

Schrijf op of teken 5 dingen die je goed kan, waar jij goed in bent.

Schrijf op of teken 5 dingen of gebeurtenissen waar je blij van wordt.

Schrijf of teken hoe voor jou blij, trots, dankbaar voelt, en waar je dat ervaart in je lichaam.