In de westerse geneeskunde worden de meeste klachten (symptomen) onderdrukt (of behandeld) met medicijnen. Ziekte wordt gezien als iets wat van buiten je lichaam inkomt en die moet worden bestreden in het deel van het lichaam waar het probleem zit. Westerse dokters gebruiken hiervoor hun verstand en geloven pas dat iets werkt als het wetenschappelijk is bewezen: als je iets niet kan meten dan is het er niet. In de westerse geneeskunde is er nog geen grote rol voor voeding als medicijn, omdat er (nog) maar weinig dokters zijn die hier veel van weten.

In de oosterse geneeskunde wordt ziekte gezien als ‘uit balans zijn’ en worden klachten gezien in relatie tot de hele mens (lichaam, geest en ziel). Ziekte oftewel uit balans zijn ontstaat door een verandering of aanpassing die niet goed voor je is. In die landen is veel ervaring met voeding, vitamines, mineralen en kruiden die positieve effecten hebben op het denken van je geest en je lichaam. Helen (heel worden) wordt gezien als transformatie of verandering van lijden. Door het in balans brengen van de verstoorde verandering ga je je weer goed voelen. Bewust worden van de manier waarop je je denken kan veranderen, krijgt aandacht binnen de oosterse geneeskunde. De energie waar de oosterse geneeskunde van uitgaat, kan niet direct worden gemeten, is niet wetenschappelijk vast te stellen.

Door de westerse en oosterse wijsheid samen te brengen kan er evenwicht ontstaan. Je kijkt dan niet naar de verschillen, maar naar de manieren waarop ze elkaar kunnen versterken. Dat betekent het gevoel en de emotie verenigen met het verstand en de wetenschap. De westerse en oosterse geneeskunde kunnen heel goed samengaan. Het krijgen van een ernstige aandoening kan een signaal zijn om te veranderen, om anders te eten en om anders te gaan denken. Wanneer wijsheid en wetenschap worden samengebracht, kan voeding een belangrijke rol gaan spelen in het herstel van evenwicht en bijdragen aan de gezondheid en het geluk van kinderen.

—————————————————————————————————————————

Kinderbuik & co is een medisch specialistisch centrum dat kijkt naar het hele kind. Het eerste ziekenhuis in Nederland dat integrale zorg biedt. Kinderen worden persoonlijk en gelijkwaardig benaderd, gezond zijn en je gezond voelen staat centraal. Ouders en kinderen leren ook hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van dat ze je leven bepalen. Ze leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven en hoe je regie over je eigen leven krijgt. In plaats van je patiënt te voelen, voel je je helemaal jezelf.

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts MDL, oprichter Kinderbuik&co en auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.