In deze decembermaand kan de energie zwaar en heftiger zijn dan vorige maanden. Oude gewoontes en patronen waarvan je dacht dat je ze achter je had gelaten, komen even om de hoek kijken en je uitdagen. Er gebeurt op dit moment veel in de wereld. Allerlei situaties die schijnbaar in de doofpot zaten komen naar boven, worden opgehelderd en dat geeft chaos. Een maand met testen op elk front: relaties, gecompliceerde situaties, eigenschappen van jezelf die je liever niet meer ervaart.

Wanneer oude overtuigingen je belemmeren, wanneer je denkt dat je het niet waard bent om een verbinding met anderen te hebben, negeer je wie je werkelijk bent.  Er zijn ook mensen die zichzelf uitzetten, om een ander te sparen, vanuit een liefdevolle intentie.  Je cijfert jezelf dan weg om een ander te pleasen. Dit betekent echter dat je jezelf tekort doet en niet werkelijk in verbinding met de ander kan zijn, omdat je gewenst gedrag laat zien in plaats van te delen wat er in je hart speelt. Er is alleen verbinding mogelijk  wanneer je de moed hebt om een ander toe te staan in je eigen gevoelswereld en je kunt benoemen wat er speelt, zonder vast te komen zitten in je eigen emoties. Jezelf uitzetten kan zwaar voelen en je terugtrekken bevestigt enkel en alleen een oude overtuiging. Kwetsbaarheid is krachtig en betekent dat je je opent. Door vriendelijkheid en begrip is het mogelijk om je te verbinden met jezelf en anderen.  Geluk kun je alleen ervaren als je samen bent, in een relatie, in de interactie met een ander. Met een relatie bedoel ik iedere vorm van relatie met een ander mens: bijvoorbeeld een vriendschapsrelatie, een familierelatie, een relatie met de groenteboer. In een ontmoeting, in een gesprek ben je samen wanneer je allebei aanwezig kan zijn in het moment. Dit is voor beiden voelbaar en draagt bij aan gevoelens van geluk.

De decembermaand is een maand met veel mogelijkheden om te oefenen in het contact maken, om te laten zien wie je bent, om met anderen te delen wat je in je hart draagt. Een maand om te delen, een maand voor terugkijken in dankbaarheid, verbondenheid, familie en vrienden, saamhorigheid en ceremonie en rituelen. Deze waarden kun je ook voor alle dagen van het jaar belangrijk maken, in het gewone leven van alledag. Een mooi moment om weer even stil te staan bij hoe je het vanuit je hart wenst, wat werkelijk bij je past en wat hiervoor nodig is.

Hoe ervaar ik vandaag als een mooie, gelukkige en tevreden dag?

Een aantal kleine veranderingen kunnen je al helpen.

  1. Drink bij het opstaan een glas niet te koud water met een paar druppels vers citroensap erin, zodat je maagdarmstelsel wakker kan worden. Bovendien is water drinken goed voor de gezondheid van je huid.
  2. Je kunt een moodboard maken met hierop enkele plaatjes uit tijdschriften die je raken en inspireren. Plak de foto’s met tape op een plek waar je vaak bent. Merk telkens wanneer je oog een beeld of foto ontmoet op dat je je goed voelt.
  3. Schrijf een brief aan jezelf, waarin je jezelf bedankt voor de stappen die je in het afgelopen jaar hebt gezet en waar je tevredenheid en trots bij ervaart.
  4. Stop deze maand iedere week 5 euro in een etuitje en doe iets betekenisvols met het geld. Koop een bloem voor een vriend of vriendin, geef iemand een kopje koffie, stuur iemand een kaart.
  5. Maak een heb- ik- gedaan-lijstje aan het einde van de dag en kijk hoe dat voelt. Als je niet oppast wordt een to do lijstje steeds groter. Doelen die je al behaald hebt, dingen die zijn bereikt, geven een goed gevoel.
  6. Ruim iedere week een kamer of ruimte in je huis op en plaats er een item waar je je goed bij voelt, een bloem in de gang, een foto in je slaapkamer.
  7. Draag warme kleding en zorg dat je het niet koud hebt.
  8. Ga iedere week de natuur in, ga naar buiten, wandel, fiets of ren. Door te bewegen verhogen je feel-good-hormonen.
  9. Kies geluk in plaats van zorgen. Door zorgen maken en veel na te denken, worden problemen groter dan ze zijn. Streef geen onbereikbaar doel of perfectie na, zoals je nu bent ben je goed genoeg. Wanneer je accepteert wat je niet kunt beïnvloeden, heb je energie over om geluk te ervaren bij wat er wél is.
  10. Zoek bewust contact met andere mensen, om even mee te praten, om je hart te luchten. Wanneer er openheid is, neemt stress af.

————————————————————————————————————————————–

Kinderbuik & co is een medisch specialistisch centrum dat kijkt naar het hele kind. Het eerste ziekenhuis in Nederland dat integrale zorg biedt. Kinderen worden persoonlijk en gelijkwaardig benaderd, gezond zijn en je gezond voelen staat centraal. Ouders en kinderen leren ook hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van dat ze je leven bepalen. Ze leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven en hoe je regie over je eigen leven krijgt. In plaats van je patiënt te voelen voel je je helemaal jezelf. www.kinderbuikenco.nl

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts MDL, oprichter Kinderbuik&co en auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.