Herken je dit? Als ik dit heb gedaan, heb bereikt, als dit af is, als ik deze deadline heb bereikt, als ik een nieuwe baan heb, als mijn kind beter is, als mijn partner laat weten dat hij me om me geeft, dan waardeer ik mezelf echt en geloof ik dat ik van mezelf mag houden. Wanneer ik voorwaardelijk denk en doe, komen er situaties en mensen naar me toe die ook zo doen. Alles wat er in mij zit, wordt herkend door anderen en ervaar ik zo. Wanneer ik mezelf waardeer om wie ik ben, zonder voorwaarden, zullen anderen me waarderen om wie ik ben. Hoe ziet het leven eruit zonder angst en twijfel en controle? Denk je wel eens na hoe je je voelt wanneer je altijd zacht en vriendelijk bent voor jezelf?

Wanneer je je ziek voelt, lichamelijke of geestelijke beperkingen ervaart, is het niet altijd eenvoudig om te vertrouwen in het leven. Soms lijkt het alsof externe omstandigheden bepalen hoe je je voelt. Of lijkt het alsof je afhankelijk bent van een ander, een dokter, een ziekenhuis of een therapeut om je goed te voelen. Dit is niet waar. Het is essentieel om te leren inzien dat wie je bent en hoe je je voelt, niet bepaald wordt of afhankelijk is van iets of iemand buiten jezelf.

Iedereen kan leren hoe je liefde en geluk kan ervaren.  Iedereen kan leren om zonder voorwaarden eerst en vooral van jezelf te houden. Stel jezelf de vraag eens: wat zou iemand nu doen die ontzettend veel om je geeft en van je houdt? Of je je nu ziek voelt of niet, dit is niet je schuld en kan je niet beperken in het ervaren van liefde en waardering. De kern van liefde zit in het ombuigen van jezelf. Door in jezelf het positief tegenovergestelde te vergroten ga je degene zijn die je eigen leven creëert.  Zo ga je je steeds minder patiënt of minder goed of wat dan ook voelen.

Het spel van het leven gaat over doorkrijgen van het spel van je eigen denkgeest. Die wil graag bepalen hoe iets moet, wat goed is en wat niet en creëert allerlei onhaalbare doelen en voorwaarden zodat je niet toekomt aan geven om jezelf. Hoe is het mogelijk dat iemand anders van je kan houden en je waarderen als je de hele tijd bezig bent met je best doen en jezelf te veranderen en verbeteren?  Wanneer je merkt dat er veel voorwaarden zijn, is ruimte maken het eerste wat nodig is. Ruimte maken kun je doen door stil te zijn, te mediteren en minder te doen. Creativiteit draagt ook bij aan ruimte maken: dansen, zingen, sporten, grappen maken, schrijven, tekenen, schilderen en muziek maken zijn manieren om contact te maken met onvoorwaardelijke liefde in jezelf.

Enkele praktische tips om op een natuurlijke manier de subtiele vibratie van onvoorwaardelijke liefde te ervaren:

  1. Doe wat je doet met aandacht. Wanneer je eet, eet dan alleen en doe er niets anders bij; wanneer je luistert, luister dan alleen.
  2. Denk niet teveel en stop met je zorgen maken. Door aanwezig te zijn in het huidige moment is het niet mogelijk om je zorgen te maken over de toekomst of te piekeren over het verleden.
  3. Ben onafhankelijk. Heb geen verwachtingen dat een ander je helpt of komt redden.
  4. Stop met jezelf vergelijken met anderen. Er is zoveel competitie en jaloezie in deze tijd. We zijn uniek en allemaal anders en even belangrijk. Iedereen heeft een unieke rol en iets unieks te leren. Kijk naar een ander met de vraag: wat kan ik van je leren?
  5. Doe 1 ding tegelijk. We hebben onszelf massaal aangeleerd om te multi tasken: koken én bellen én plannen maken én op de kinderen letten tegelijk is niet te doen en geeft niemand energie. Ben jezelf, in plaats van doen, doen, doen. Je bent altijd en zonder voorwaarden goed, daar hoef je niets voor te doen. Door 1 ding tegelijk te doen is je aandacht meer op de verbinding met jezelf gericht in plaats van te reageren op alles wat er om je heen gebeurd.
  6. Dagelijks stil staan bij wat er fijn is helpt je om je gevoel van dankbaarheid wakker te maken.
  7. Een gelukkig en gezond leven kun je leren door iedere dag 1 ding te doen die 1 stap uit je comfortabele zone is. We zijn zo gewend om te doen wat we altijd doen dat het lijkt alsof we zo pijn vermijden. In je comfortzone blijven betekent dat je jezelf pijn doet omdat je niet kan groeien. Wanneer ik groei, verander ik automatisch. Als ik bang ben voor verandering kan ik niet groeien.

Gezondheidszorg betekent zorg voor gezondheid: het ondersteunen van de mens met lichamelijke of geestelijke klachten, zodat lichamelijk, geestelijk, emotioneel en spiritueel welzijn kan worden ervaren. Wat heb je nodig om je heel en gezond  en gelukkig te voelen? Dit is voor ieder mens anders en hierom is een persoonlijk plan en persoonlijke aandacht essentieel in de gezondheidszorg.

Kinderbuik&co is het eerste ziekenhuis in Nederland voor kinderen. Dé plek waar kinderen persoonlijk en gelijkwaardig worden benaderd, waar gezond zijn en je gezond voelen centraal staat. Naast medische onderzoeken en behandeling leer je hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van je leven bepalen. Ouders en kinderen leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven door een team van experts op gebied van voeding en body mind technieken. Je leert hoe je regie over je eigen leven krijgt. In plaats van je patiënt te voelen voel je je helemaal jezelf. www.kinderbuikenco.nl

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts MDL, initiatiefnemer en oprichter Kinderbuik&co en auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.