Jij hebt geluk omdat je Nederland woont, in een land waar het leven goed is. De meeste kinderen hier wonen in een huis, krijgen iedere dag eten, gaan naar school, hebben speelgoed en kleren. Als ze ziek worden of zijn, kunnen ze naar een dokter. Dit is misschien voor jou heel vanzelfsprekend. Zo is het niet in alle landen van de wereld. Dat zie je wel op de televisie, op internet of lees je in de krant.

Als je naar gelukslijstjes kijkt, staat Nederland in de top tien van gelukkige landen. Mensen in Scandinavië zijn nog gelukkiger dan in Nederland. In sommige delen van Afrika zijn mensen minder gelukkig. Daar is veel armoede en veel mensen hebben het niet makkelijk.
Er is een land in Azië, Bhutan, waar ze geluk heel belangrijk vinden. Daar hebben ze geprobeerd om iets te bedenken waarmee ze kunnen meten of het goed gaat in het land: de Bruto Nationaal Geluk-index. Maar kan je geluk eigenlijk wel meten? Wat betekent gelukkig zijn precies? En kan je daar zelf iets aan doen?

Weetje!
Je krijgt van je ouders mee of je gemakkelijk gelukkig kan zijn of niet. Dat gaat via je DNA (erfelijk materiaal), en dat is bij iedereen anders. Uit onderzoek blijkt dat je DNA voor 50% je geluk bepaalt. De omstandigheden waarin je leeft bepalen 10% je geluk en 40% kan je zelf bepalen. Je geluk zelf bepalen doe je met je eigen keuze, je eigen inzet en je eigen dankbaarheid. Je kan een heel leven bezig zijn met proberen geluk en voldoening te halen uit spullen, materie en prestaties. Uiteindelijk gaat dit je niet lukken. Geluk kan alleen in jezelf ontstaan doordat je kiest voor wat er is: dankbaarheid voor je eigen inzet op school, de glimlach van je moeder als je uit school komt, enzovoort. Als je inziet dat voortdurend bezig zijn met dingen willen veranderen je geen geluk geeft, zal het gevoel van geluk ontstaan. Je kan ook de tijd nemen om bijvoorbeeld in de ruimte om je heen te kijken en dankbaar te zijn voor alles waar mensen aan hebben bijgedragen, zoals de elektriciteit, verwarming, meubels en het eten.

Bron: Boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten, hoofdstuk 4 ‘Gelukkig zijn’


Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken
Kinderarts MDL
Oprichter Kinderbuik&co
En auteur van het boek ‘KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten’.

Klik hier om het boek ‘KINDERUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten’ te bestellen via Bol.com.