Mijn naam is Judith Deckers-Kocken en ik werk als kinderarts gespecialiseerd in buikklachten. De officiële benaming hiervoor is Maag, Darm, Lever-kinderarts, wat vaak afgekort wordt tot MDL. Tijdens de studie geneeskunde en mijn werk als medisch specialist kwam ik tot het besef dat er iets ontbreekt aan de manier van werken met mensen in een ziekenhuis. Er wordt vooral gekeken naar lichamelijke problemen via symptoombestrijding. Terwijl veel problemen uit deze tijd invloed hebben op de buik: zoals stress, schoolverzuim, moeheid en ongezonde voeding. Daarom heb ik twee jaar geleden de stap gezet om Kinderbuik&co op te richten, het eerste integrale medisch specialistisch centrum voor kinderen met buikklachten. Naast medische diagnostiek en behandeling is er veel aandacht voor het kind en wat er nodig is om de regie over lichamelijke klachten te krijgen.

Van de ruim 800.000 kinderen met een chronische aandoening, zijn er 100.000 kinderen met functionele (=onverklaarbare) buikpijn, die geen andere aanwijsbare medische oorzaak heeft. De pijn heeft natuurlijk wel een groot effect op de kwaliteit van hun leven. Ze zijn bijvoorbeeld vaker niet aanwezig op school, hebben meer angst en vaker depressieklachten.

Deze kinderen komen vaak bij mij terecht als ze al een lange weg hebben afgelegd bij algemene artsen. Vaak is er al van alles geprobeerd, regulier en niet regulier. Het kind is er alleen niet altijd beter van geworden en zeker niet blijer. Zodra een kind met haar of zijn ouders bij mij de ruimte binnenkomt voel ik dat er iets ontbreekt. Die kinderen willen gehoord en gezien worden met hun buikklachten en helemaal zichzelf kunnen zijn. En zichzelf kunnen zijn is niet hetzelfde als ‘hun ziekte’ zijn. Kinderen, chronisch ziek of niet, willen mee kunnen op schoolreisje, op straat kunnen spelen en eten wat ze lekker vinden.

Het is mijn missie om deze kinderen en hun ouders te begeleiden op de weg naar zichzelf.

De bereidheid om werkelijk te luisteren, aanwezig en beschikbaar te zijn om kinderen te ondersteunen heeft gemaakt dat we nu hier staan. Ik heb daarvoor na ruim 20 jaar mijn vaste baan in het ziekenhuis opgezegd. De weg van Kinderbuik&co is een weg van vallen en opstaan, bereid zijn om te leren, iedere dag weer. Vertrouwen, volhouden, samenwerken, je niet laten afleiden en een positieve, creatieve manier van werken helpt me hierbij.

Het ideale toekomstbeeld
In een ideale wereld is iedereen gezond en zit iedereen goed in z’n vel. Dat is een vereiste om gelukkig te zijn en ik denk dat dat voor iedereen mogelijk is. Want gezond ben je als je je gezond voelt. Daar heb je zelf een belangrijke rol in. Hoe en wat je eet, waar je met je aandacht bent. Gezonde voeding is eten waar je lichaam blij van wordt, waar je energie van krijgt en waar je lichaam van gaat stralen. Gezond eten is vers, biologisch eten dat eenvoudig te maken is. Gezond eten komt uit de aarde, van een struik of boom, puur en vers!
Het delen van mijn ervaring over wat er in je buik gebeurt, wat voeding met je doet, over geluk, voeding, levensstijl, stress en ademhaling zijn belangrijke pijlers voor gezondheid in de toekomst.

Judith Deckers-Kocken schreef het boek Kinderbuik, over haar ervaringen van de afgelopen 20 jaar. Het boek is voor iedereen die in de gezondheidszorg werkt en die liefdevol met zicht zichzelf en kinderen wil omgaan. Kijk voor meer informatie op www.kinderbuikenco.nl