In veel westerse ziekenhuizen worden klachten aangepakt met medicijnen. Ook als het gaat om kinderen. Maar wat als we nu eens op zoek gaan naar de oorzaak? Dat doen ze bij Kinderbuik & Co in Naarden. Kinderarts Judith Deckers-Kocken is er werkzaam en is groot voorstander van een holistische aanpak. In dit artikel legt Judith uit waarom een ontspannen baby begint bij het accepteren van je eigen imperfecties. 

Holistisch kinderarts: omarm je eigen imperfecties en je kind komt tot rust

Tijdens het spreekuur komt er een moeder langs met een baby van 3 maanden oud. Het meisje huilt en schreeuwt, wil niet in bed liggen, alleen door mama worden vastgehouden en is onrustig. De moeder geeft borstvoeding en voelt zich radeloos. Dag en nacht is ze bezig met het meisje en ondertussen vragen haar echtgenoot en 3-jarig zoontje ook aandacht. Bovendien is er stress vanwege het werk, de moeder moet binnen een week weer aan de slag en geeft nu 10 x per dag borstvoeding. Ze heeft al van alles geprobeerd: is bij de huisarts geweest, een kinderarts, een complementair therapeut, een diëtiste: er zijn diverse medicijnen gegeven en niets heeft geholpen. Moeder en kind slapen allebei nauwelijks en zien er vermoeid uit. Tijdens het bezoek wordt in kaart gebracht hoeveel het meisje huilt, of er sprake is van krampen (3 weken achter elkaar 3 dagen per week, 3 uur per dag achter elkaar huilen), en worden medische oorzaken van huilen onderzocht, uitgesloten en/of behandeld met medicatie. Daarnaast is er aandacht voor het gezin, werk, stress, relaties emoties en gedachten.

IMPERFECTIE OMARMEN

Huilen is een symptoom, een signaal, een klacht, een vorm die aangeeft dat de balans is verstoord. Een baby die in evenwicht is huilt niet of weinig en is tevreden. Huilen heeft altijd een oorzaak. Tijdens het eerste gesprek deelde de moeder haar ideaalbeeld van een gezin met een zoon en een dochter. Beide ouders hebben een goede baan en een druk sociaal leven. Ze zag nu haar perfectionisme, onzekerheid over haar verschillende rollen en zelfkritiek: ze voelt zich geen goede, maar een falende moeder vanwege de huilende baby en was opgelucht nu haar onderdrukte emoties er mochten zijn. Het patroon van perfectionisme en schaamte had de moeder overgenomen uit het gezin waarin ze zelf is geboren en opgegroeid. Daarnaast vergeleek ze haar eigen situatie met die van vriendinnen en baby’s die niet huilden en op een roze wolk leken te zitten. Ze schaamde zich voor haar irritatie en boosheid naar haar baby, oudste zoon en relatie met haar man, die onder druk stond door de situatie. Tijdens de behandeling in het multidisciplinaire team van het kinderziekenhuis werd de vicieuze cirkel van stress, huilen, buikkramp, onzekerheid en zelfkritiek doorbroken door het aanleren van een nieuw denkpatroon. De moeder heeft geleerd om haar eigen imperfectie te omarmen. Ieder mens heeft zwakheden en dingen (af) te leren. Met geduld en begrip voor dingen die moeilijk zijn, mildheid naar jezelf wanneer je een tekortkoming tegenkomt, leren omarmen van dat wat er is en er niets van vinden. Door schaamte in de ogen te kijken, kom je in je kracht en ga je meer genieten van wat er wel is. Oogcontact met de baby, aanraking als teken van veiligheid en bescherming, hulp vragen en accepteren van anderen in de zorg en het huishouden hebben moeder, kind en het hele gezin ruimte gegeven om balans te hervinden. De baby heeft geleerd dat vader of iemand anders ook kan en mag troosten, dat gekolfde borstvoeding ook te drinken is en heeft geleerd om te ontspannen en genieten. Begeleiding bij het aanleren van een nieuw denkpatroon over jezelf heeft er voor gezorgd dat zowel moeder en kind weer thuis zijn bij zichzelf.

GELUKSHORMONEN WORDEN VOOR EEN DEEL IN JE DARMEN AANGEMAAKT

De relatie tussen je darmen en je denken is wetenschappelijk aangetoond. Je hersenen reageren op je darmfunctie en je darmfunctie reageert op je denken. Een groot deel van je gelukshormonen wordt in je darmen gemaakt en is erg gevoelig voor de invloed van stress: je bent wat je verteert: eten, drinken, gedachten en emoties. De kracht van je eigen gedachten is groot. Wat je denkt bepaalt hoe je dat wat er is ervaart. Een mens heeft gemiddeld 70.000 gedachten per dag en 90% van je gedachten is onbewust en zijn precies dezelfde gedachten als van de vorige dag. Onbewust betekent hier: opgeslagen in je geheugen. Je geheugen omvat alle herinneringen, overtuigingen, gewoontes,  angsten en trauma’s. Ervaringen in de eerste 7 levensjaren van een kind zijn bepalend voor je gedrag en gewoontes in de rest van je leven. Wanneer er een situatie is geweest waarin je je niet gezien, gehoord of erkent voelde, is de kans aanwezig dat je de onbewuste beslissing hebt genomen: ik ben niet geliefd, ik ben niets waard, ik ben niet goed genoeg, ik ben een winnaar, ik ben een verliezer, niemand geeft om me. Een beslissing zet je om in gedrag en gewoontes. Situaties en omstandigheden spiegelen wat er van binnen speelt. Door hiernaar te kijken is het mogelijk om te groeien, leren en veranderen. Zowel lichamelijke, emotionele als psychische factoren spelen een rol in het welbevinden  en ervaren van geluk van een mens, groot en klein.

6 TIPS DIE JE KUNNEN HELPEN WANNEER EEN BABY KRAMPJES HEEFT

1. Zorg goed voor jezelf, slaap voldoende, vraag hulp bij het huishouden, boodschappen en andere kinderen.
2. Ouderschap is een rol, niemand is perfect.
3. Draag je baby in een draagzak zodat je je armen vrij hebt.
4. Volg je eigen gevoel, je moederlijke intuïtie: wanneer je denkt dat er iets anders is dan krampen, raadpleeg dan een dokter.
5. Laat je baby niet te snel drinken en verander niet zomaar van soort voeding, bezoek een dokter die er verstand van heeft.
6. Maak oogcontact, raak je baby aan en spreek troostende woorden, een ritueel bij huilen helpt altijd.