Ruim een jaar werk ik voor het medisch centrum Kinderbuik&Co. Dit is het eerste integrale medisch specialistisch centrum voor kinderen met buikpijnklachten.

In Nederland zijn circa 100.000 kinderen met functionele buikpijn. Functionele buikpijn is onverklaarbare buikpijn. Buikpijn zonder een aanwijsbare medische oorzaak. De pijn heeft natuurlijk een groot effect op de kwaliteit van leven van een kind met buikpijnklachten. Deze kinderen zijn bijvoorbeeld vaker afwezig op school, hebben meer angst en hebben vaker depressieklachten

Als je kind lange tijd regelmatig buikpijn heeft, stuurt je huisarts je door naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt vooral gekeken naar de lichamelijke problemen en vaak kunnen alleen de symptomen worden bestreden. Dit is het onderdrukken van de werkelijke klacht. Terwijl veel problemen uit deze tijd invloed hebben op de buik, bijvoorbeeld stress, verzuim school, moeheid, ongezonde voeding, en een teveel aan prikkels.

Ik vind het bijzonder en voel mij dankbaar om deel uit te maken van het multidisiplinaire team van Kinderbuik&Co. Dit enthousiaste team staat onder leiding van kinderarts Judith M. Deckers-Kocken, gespecialiseerd maag-, darm-, leverarts (mdl). Zij heeft onderzoek gedaan naar welke zorg het beste resultaat geeft voor kinderen met deze onverklaarbare buikpijnklachten. Het resultaat van dat onderzoek is gebundeld in een unieke werkwijze. Met het team bij Kinderbuik geven we de beste zorg aan het kind: aandacht, ademhaling, je kracht in jezelf, voeding, en specialistische yoga.

Naast het mooie werk wat ik hier mag doen, geniet ik ook van de locatie. Het centrum ligt in een Bilthoven, op een prachtige bosrijke plek. De bomen, het gezang van de vogels, de konijntjes en eekhoorns. Het is een prachtig stukje natuur!

Deze week begin ik weer met werken, na 3 weken vakantie. Ik heb er zin in om samen met de ouders en kinderen te werken aan de gezondheid van een kind op een manier waarbij het kind weer het gevoel krijgt zelf de regie over zijn of haar leven te hebben.

Wil je meer weten over wat wij kunnen doen voor jouw kind met buikpijnklachten? Neem dan eens een kijkje op www.kinderbuikenco.nl of bel met 030-7602070. Ook kan je de facebookpagina bekijken via https://www.facebook.com/kinderbuikenco/

 

Auteur: Carina Schouten

Kindertherapeute en Body & Mind Coach bij Kinderbuik&Co