Helemaal jezelf zijn

Weet je wie je bent?

Weet je wat je wil en wat je hier komt doen?

Is het voor jou wel een lastig om te voldoen aan de verwachtingen van jezelf en van anderen? Heb jij ook last van alles wat je ‘moet’.

Weet je wat er goed voelt voor jou? Hoe vaak doe je wat er goed voelt en wat bij jou past?

Zeg je makkelijk “nee, dankje”? Of is dit lastig voor je en zeg je: ja, maar”.

Je kunt leren om vanuit overvloed te denken, spreken en handelen. Vertrouwen in jezelf is hierbij essentieel. Je bent een spiritueel wezen, met een lichaam om te handelen. Je hebt een rol, een taak in het spel wat leven op aarde heet, door je menselijke ervaring.

Voor jezelf zorgen en helemaal jezelf zijn helpt je hierbij. Wat heb jij nodig om helemaal jezelf te zijn?

Je leven gaat veranderen wanneer je met je aandacht naar binnen gaat. In plaats van je best doen, iets verlangen, willen hebben of willen worden verandert door stilte te gebruiken in “zijn wie je bent”. Door stil te zijn (via meditatie en yoga) kun je loskomen van je omstandigheden en zo kun je zelf invloed uitoefenen op je bestemming. Je bestemming, je leven wordt bepaald door je eigen gedachten, je gevoelens: iedereen creëert leven. Door goed te doen creëer je het ervaren van geluk.

Plezier, geluk, pijn, verdriet en gedoe: iedereen maakt dit mee, geen enkel mens is uitgesloten. Bij iedere discussie, ruzie of gedoe wil het leven je iets leren. Wat wil je geleerd worden? Zodra je dit begrijpt kun je groeien, door een andere manier toe te passen. Gedoe vraagt je om een andere afslag te nemen, een andere route te kiezen. Onderzoek of je keuze is gebaseerd op angst van een eerdere ervaring, een overtuiging of vanuit liefde. Niet kiezen is ook een keuze: dan blijft het zoals het is. Wanneer je zelf verandert gaat alles om je heen veranderen. Waarheid is vanbinnen aanwezig, binnen in de stilte in jezelf. In stilte leer je angst omzetten in kracht.

Wanneer je jezelf bent merk je dat je jezelf steeds minder veroordeelt, je als in een “flow” in actie komt. Je vrijheid ervaart om te zeggen en doen wat bij je past, je vriendelijk en aardig bent naar mensen om je heen. Je geniet van wat je doet, je jezelf niet vergelijkt met andere mensen en je gelukkig bent.

Dr. Judith M. Deckers-Kocken
Kinderarts MDL en oprichter Kinderbuik&co
en auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.