Vandaag is de dag van het nationale voorleesontbijt. Door het hele land wordt op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven de dag begonnen met voorlezen en een lekker ontbijtje. Maar wat is nu eigenlijk een gezond ontbijt?

Op die vraag zijn een heleboel goede antwoorden mogelijk. Hoe je ontbijt hangt heel erg af van het land of de cultuur waarin je opgroeit. Ontbijtjes zien er over de hele wereld verschillend uit. De traditionele boterham met hagelslag is een oer-Hollandse gewoonte die in geen enkel ander land voorkomt. In veel landen wordt een warm ontbijt gegeten, zoals in Japan waar kinderen de dag beginnen met witte gestoomde rijst, misosoep, gestoomde groenten en een rauw ei. In andere landen lijkt het ontbijt weer meer op dat in Nederland, in de zin dat brood een onderdeel is van de maaltijd. In Brazilië ontbijten kinderen met brood, ham, papaja en een kop koffie.

In alle landen van de wereld zijn gezonde kinderen en allemaal eten ze een verschillend ontbijt. Hèt gezonde ontbijt bestaat niet, er zijn heel veel verschillende manieren om gezond te ontbijten. Belangrijk is dat je ontbijt je voorziet van energie om de dag mee te beginnen en het een tijdje op vol te houden. Verder is het belangrijk dat je ontbijt nuttige stoffen levert die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren en juist weinig stoffen die op de lange termijn niet zo gezond zijn voor je lichaam.

Op de vraag wat nu eigenlijk een lekker ontbijt is zijn ook heel veel antwoorden mogelijk. Wat je een lekker ontbijt vindt, is eveneens cultureel bepaald. Kijk maar eens naar het volgende filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=JGjeaHe7GkY .