Ben jij ook aan het onthechten?

Het is prachtig om te zien en ervaren dat onthechten een thema is waar collectief aandacht voor is. Op social media, in boeken, op cursussen, bij coaching en in het bedrijfsleven. Juist in deze tijd waarin tegenstellingen groot zijn in vorm en tijd, zijn extremen en uitersten zichtbaar in rijkdom en armoede, ziekte en gezondheid, ongeluk en geluk. Kinderen kunnen vanaf heel jonge leeftijd kunstmatig in leven worden gehouden door technologie en mensen worden ouder dan jaren geleden. We zijn niet persé gelukkiger, de tijd lijkt veel mensen te ‘overkomen’.

Het Engelse woord voor onthechting is renunciation. Onthechten betekent verzaken, niet meer doen, loslaten, niet ingaan op.

Een pasgeboren baby leert zich te hechten aan ouders/verzorgers. Voor zorg, voeding, bescherming en veiligheid is een kind afhankelijk van de ouders/verzorgers. Vervolgens leert een opgroeiend kind wie hij of zij zelf is en wat het betekent om zelf te willen, denken, spreken, kiezen en handelen. Een kind gaat ervan uit dat iedereen is zoals hij of zij zijn (veel volwassen mensen doen dit ook nog). Dit betekent dat je verwacht dat een ander mens je aanvoelt, begrijpt en steunt. In werkelijkheid kan dit tegenvallen. Veel mensen zijn bezig met zichzelf, hun eigen zorgen, gedachten, lichaam, toekomst en willen hier iets voor ontvangen van een ander.

Onthechten heeft verschillende niveaus.

  1. Het eerste niveau is het bewustzijn van het lichaam met zintuigen en karakter eigenschappen. Wanneer je hiervan onthecht, is er meer/minder reactie in de vorm van emoties over iets of iemand. Dit betekent dat je je lichaam als je huis ervaart waar jij zelf gast in bent. Voorkeur, afkeur, mening, opinie, teleurstelling is verbonden aan het lichaam en niet van ‘mij’. Onthechten is een innerlijk proces.
  2. Het tweede niveau gaat over loslaten van relaties van het lichaam. Dit betekent geen afhankelijk ervaren van situaties, mensen, fysiek of materieel comfort en de omgeving. In de praktijk merk je dat je steeds stabieler bent, positieve gedachten hebt voor jezelf en de omgeving. Dit wil niet zeggen dat je je hoeft te isoleren of vluchten uit de omgeving waar je nu bent. Integendeel, je zal simpelweg ervaren dat je tevreden bent en minder nodig hebt.
  3. Het derde niveau is dat wat je automatisch zelf ervaart vanbinnen en heel natuurlijk deelt met anderen, zodat je gevoel versterkt en anderen ook voordeel ervaren. Wat je doet ontstaat vanuit de motivatie en intentie om goed te doen.

Het proces van onthechten is een uniek proces, we hebben allemaal andere achtergronden, ervaringen, kwaliteiten en eigenschappen. Het is onmogelijk om op dezelfde manier los te laten. Onthechten is een proces vanbinnen, heel subtiel, heel persoonlijk. Dit is niet aan te leren in een cursus of workshop. Je kan je hierin wel laten begeleiden door anderen die dit zelf ervaren.

Ouders leren los te laten op het moment dat ze een kind krijgen. Wanneer ouders allebei graag sporten en een kind krijgen die met geen mogelijkheid wil sporten, kan er onbegrip en frustratie zijn. “Hoe kan dit nu? Wij sporten allebei graag en ons kind is toch voor de helft mijn genetisch materiaal en voor de helft van mijn partner?”

In een gezin met een chronisch ziek kind ervaart ieder gezinslid de impact hiervan. Niet alleen het kind met de chronische aandoening, de andere gezinsleden ervaren ook beperkingen en iedereen mag zich aanpassen. Leven zonder een kind en met een kind is een groot verschil. Dag en nacht mag je zorgen voor, rekening houden met en aandacht geven aan een kind. Bovendien spiegelt een kind wat er in de omgeving speelt door het gedrag wat een kind laat zien. Dit kan confronterend zijn.

Stel je mensen eens voor als cd’s met muziek. Aan de buitenkant zijn cd’s gelijk: rond, plat en vol muziek. De inhoud van iedere cd is uniek en verschillend van iedere andere cd. Mensen zijn ook uniek. De meeste mensen hebben 2 armen en 2 benen en zien er aan de buiten- en binnenzijde lichamelijk ongeveer hetzelfde uit.

In essentie is iedereen een ziel, een bron van creërende energie met unieke informatie, die je kan ervaren via een lichaam. We hebben allemaal unieke overlevingspatronen, persoonlijkheidskenmerken en manieren om houvast te ervaren. De bouw van je lichaam en constitutie en voorkeuren voor eten en drinken spelen een rol hierbij. Voor de een is sporten genieten en voor een ander helemaal niet.

Leven is zijn wie je vanbinnen bent door aanwezig te zijn bij je lichaam. Zacht zijn voor jezelf is de basis van de reis die leven heet. Je gewaar zijn van je gedachten, je uitspraken, je keuzes en acties leert je thuiskomen bij jezelf. Zo sta je vanzelf op de goede plek, doe je vanzelf de juiste dingen en ga je steeds meer vertrouwen op jezelf, het leven en dat het goed is zoals het is. Onthechten helpt bij het ervaren van geluk en plezier, en gaat voorbij aan zintuigen en je lichaam.

 

Kinderbuik&co medisch specialistisch centrum is het eerste gezondheidshuis in Nederland voor kinderen. DE plek waar kinderen persoonlijk en gelijkwaardig worden benaderd, waar gezond zijn en je gezond voelen centraal staat. Naast medisch specialistische zorg leer je hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van je leven bepalen. Ouders en kinderen leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven door een team van experts op gebied van voeding en body mind technieken. Je leert hoe je regie over je eigen leven krijgt. www.kinderbuikenco.nl

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken

Kinderarts MDL

Oprichter Kinderbuik&co

Auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.