Uit: Havermout, quinoa en meer. Lekker! Clara ten Houte de Lange & Nelleke van Lindonk

Onderstaand recept is een gezonde vervanger voor het traditionele gevulde speculaas en ook nog eens superlekker. Daarnaast is het geschikt voor mensen die een gluten-, koemelk- of lactosevrij dieet volgen. Het recept bevat geen suiker, harde boter en zelfrijzend bakmeel. De suiker in het recept is vervangen door dadels en appel, de harde boter door rijstolie. Het zelfrijzend bakmeel is vervangen door het vezelrijkere havermout en havermeel.

Ingrediënten

200 g dadels zonder pit

150 g havermout*

100 g havermeel*

2-2,5 eetlepels speculaaskruiden

1 ei

100-125 ml rijstolie

100 g blanke amandelen + 6 blanke amandelen voor garnering

1 appel, geschild en ik kleine stukjes

Evt. 2 eetlepels versgeperst sinaasappelsap

Lage metalen taartvorm met uitneembare bodem 20-22 cm, ingevet

*Let op als je glutenvrij eet: check of op de verpakking staat dat het product gegarandeerd glutenvrij is vanwege mogelijke verontreiniging met andere, wel glutenbevattende, granen.

 

Werkwijze

Pureer 100 g dadels in de keukenmachine. Voeg de havermout toe en maal de vlokken fijn. Voeg dan het havermeel met de speculaaskruiden, een snufje zout en het ei toe en schenk er al draaiende zo veel olie bij dat het een samenhangend mengsel wordt.

Kneed het mengsel met een koele hand goed door tot een smeuïg en samenhangend deeg. Vorm het deeg tot een bal en laat deze verpakt in plasticfolie 4-8 uur rusten, niet in de koelkast. Hierdoor kan de smaak van de speculaaskruiden goed intrekken.

Maal de amandelen in de keukenmachine fijn. Voeg de resterende dadels toe en meng alles tot een rul mengsel. Voeg als het mengsel erg droog blijft 2 eetlepels sinaasappelsap toe. Schep de stukjes appel erdoor.

Verwarm de oven op 175 graden Celcius. Verdeel het speculaasdeeg in een groter en een kleiner stuk. Druk het grotere deeg uit in de taartvorm met een opstaande rand.

Rol de kleinere deeglap uit tot een ronde lap ter grootte van de vorm. Leg deze lap op de vulling en druk het deeg aan de rand goed dicht. Garneer met halve amandelen en bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei. Bak de gevulde speculaas in de oven in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Laat de speculaas afkoelen.