Merk je ook dat sinds de blaadjes van de bomen vallen en de dagen korter zijn, dat je moe bent en wil je meer energie, om te genieten, plezier te ervaren en productief te zijn?  Is je haar futloos en je huid bleek? Voel je je moe wanneer je in de ochtend opstaat? Merk je dat je in de avond en in het weekend weinig energie hebt om leuke dingen te gaan doen met mensen die je dierbaar zijn? Hier enkele tips om vol energie de herfst en winter door te komen:

  1. Slaap voldoende. Ieder mens heeft ritme, structuur en houvast nodig. Maak een avond ritueel waarin je je telefoon en andere apparaten weglegt. Luister naar rustige muziek en reflecteer over de dag en benoem voor jezelf wat er fijn was aan de dag en waar je dankbaarheid bij voelt. Zorg dat je slaapkamer koel en goed geventileerd is en heb niet teveel spullen in je slaapkamer. Ga op tijd in je bed liggen. Het is belangrijk voor iedereen om eerst en voor alles met jezelf bezig te zijn en je niet langer te verschuilen achter je drukke agenda en het is helemaal normaal om liefdevol en vriendelijk voor jezelf te zijn.
  2. Wanneer je wakker wordt, rek je even helemaal uit en bedenk een intentie voor de dag. Begin je dag in stilte en mediteer in de ochtend, zodat je contact ervaart met wie je werkelijk bent. Drink een glas niet te koud water met een paar druppels citroensap en douche als laatste met ijskoud water voor meer energie.
  3. Begin je dag met een gezond en stevig ontbijt en neem de tijd om hier van te genieten. Voeding is een belangrijke energiebron voor je lichaam. Wanneer je geen ontbijt weg krijgt, is een smoothie een prima alternatief. Voorbeelden voor een gezond ontbijt vind je in het boek Kinderbuik en op onze website.
  4. Beweeg iedere dag, neem de fiets, de trap, wandel en ga sporten. Bewegen is extra goed wanneer je een zittende baan hebt.
  5. Eet niet teveel snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten geven een energieboost en erna een dip, waardoor je weer behoefte aan koolhydraten hebt. Langzame koolhydraten zitten in havermout, quinoa, peulvruchten, noten, zilvervliesrijst en groente.
  6. Breng tijd door met mensen om wie je geeft en lach iedere dag. Lachen en knuffelen geeft je energie.

Kinderbuik&co medisch specialistisch centrum is het eerste gezondheidshuis in Nederland voor kinderen. Een ziekenhuis waar kinderen persoonlijk en gelijkwaardig worden benaderd, waar gezond zijn en je gezond voelen centraal staat. Naast medisch specialistische zorg leer je hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van je leven bepalen. Ouders en kinderen leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven door een team van experts op gebied van voeding en body mind technieken en levensstijl. Je leert hoe je regie over je eigen leven krijgt. In plaats van je patiënt te voelen voel je je helemaal jezelf.

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken, kinderarts MDL, oprichter Kinderbuik&co en auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.