Op 10 in de Top Tien Lekkere Dingen staat de wereldberoemde hamburger. Met stip want als je ‘m zo maakt lusten we er wel meer van. Dan is zo’n lekkernij ook helemaal niet erg om te eten. Niet iedere dag natuurlijk, want afwisselend en gevarieerd eten is juist zo goed voor je lichaam.
Hamburger (voor 4 personen)
4 biologische of vegetarische hamburgers
ghee of kokosolie
1 tomaat, in plakjes
1 komkommer, in plakjes
2 handen ijsbergsla, in reepjes gesneden
zelfgemaakte mayonaise van Granny (zie recept)
4 biologische broodjes
Bak de hamburgers in ghee of olie. Leg op ieder bord een stuk brood en een hamburger, zodat iedereen zijn eigen hamburger kan versieren met de tomaat, komkommer en sla. Doe er een lekkere dot mayonaise van Granny op of heerlijk zelfgemaakte ketchup.
Mayonaise van granny
1 ei
1½ eetlepel witte azijn
1 eetlepel mosterd
scheut extra vierge olijfolie
plastic beker of kom
Doe de ingrediënten in een hoge plastic beker of kom, behalve de olijfolie. Mix met een staafmixer tot een massa. Terwijl je aan het mixen bent langzaam de olijfolie toevoegen, totdat de mayonaise ontstaat.
Ketchup
3 tomaten
3 zongedroogde tomaten, geweekt in lauw water
5 dadels
scheut citroensap
kleine beker water
plastic beker of kom
Doe de ingrediënten in de plastic beker of kom. Mix met een staafmixer of in de keukenmachine totdat je ketchup ontstaat.