Mensen zijn vaak onredelijk, niet vriendelijk.

Dit komt door oude pijn die in ieder mens aanwezig is. Pijn die we zelf niet onder ogen willen komen projecteren we massaal op elkaar. Op andere mensen en op bepaalde situaties. Zo krijgt de ene de schuld, is een ander het slachtoffer en is weer een ander de redder. Er zijn ontzettend veel mensen die niet goed in hun vel zitten op dit moment. Dit niet lekker in je vel zitten kan zichtbaar worden door teveel eten en overgewicht, door een ongezonde levensstijl, door een verslaving, door een depressie, door angstklachten, door veel spullen te kopen, door hard te werken en carrière te maken, door vage of onbegrepen lichamelijke klachten, door chronische moeheid, door slecht slapen, et cetera.

Ik zie de imperfectie van mezelf en van anderen in deze schijnbaar maakbare samenleving. Veel gedoe ontstaat door te vergelijken: wat de ene heeft wil de ander ook. Dit geeft teleurstelling en stress. Een ander zal nooit zijn zoals ik wil dat die is. We zijn allemaal anders en in essentie zijn we gelijk aan elkaar. Dit begrijpen en accepteren heeft tijd nodig.

Hoe doe ik dat? Ik vergeef mezelf.

Wanneer ik mezelf vergeef voor wat er in het verleden niet goed is gegaan, wat ik eerder niet wist of kon zien, zal mijn leven veranderen. Dit vraagt eerlijkheid, bereidheid om kwetsbaar te zijn en tijd. Door mezelf te vergeven kan een ander veranderen.

Wat ik zaai zal ik gaan oogsten. Wanneer ik zaai, kan ik niet meteen oogsten. Er is water, zonlicht en tijd voor nodig.

Goed doen is primair goed voor mezelf en voor mijn gevoelens van geluk en plezier. Bovendien is goed doen goed voor een ander en goed voor het grote geheel. Het is alleen niet belangrijk of de ander dit in de gaten heeft en kan of wil ontvangen. Willen goed doen voor een ander zonder goed te doen voor jezelf is zinloos. In essentie kan ik alleen mezelf helpen. Een ander kan ik ondersteunen door beschikbaar te zijn, te luisteren en een ander manieren te begeleiden hoe je voor jezelf kan zorgen en kan gaan veranderen.

Ook al ben ik jarenlang bezig met het opbouwen van iets, het kan gebeuren dat een ander dit in een nacht verwoest. Hoe dan ook bouw ik. Het goede wat ik vandaag doe, zijn mensen morgen mogelijk weer vergeten. Dit maakt niets uit. Ik blijf goed doen.

Vastbeslotenheid om goed te doen en mezelf te vergeven.

Het leven is een kostbaar geschenk. Wat er is, is goed. Ik heb plezier en geniet van mooie ervaringen.

Houd jij van het leven?

Kinderbuik&co medisch specialistisch centrum is het eerste gezondheidshuis in Nederland voor kinderen. DE plek waar kinderen persoonlijk en gelijkwaardig worden benaderd, waar gezond zijn en je gezond voelen centraal staat. Naast medisch specialistische zorg leer je hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van je leven bepalen. Ouders en kinderen leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven door een team van experts op gebied van voeding en body mind technieken. Je leert hoe je regie over je eigen leven krijgt. www.kinderbuikenco.nl

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken

kinderarts MDL

oprichter Kinderbuik&co en auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.