Wist je dat 1 tot 2 procent van de mensen coeliakie heeft? Dat is een aandoening waarbij je geen gluten mag eten. Er zijn ook veel kinderen en volwassenen die gluten niet verdragen, terwijl ze geen coeliakie hebben. Dat heet glutenintolerantie.

Gluten zit in brood, beschuit, crackers, pasta, pizza, koek, cake, taart en paneermeel. Maar ook in voedsel waar je dat niet zo snel verwacht, zoals soep, saus, snoep en ijs.

Glutenintolerantie

Lang geleden aten mensen een ander soort tarwe, waar helemaal geen gluten in zat. 80 procent van de eiwitten in onze tarwe bestaat uit gluten, dat het deeg elastisch maakt. De tarwe van nu is genetisch veranderd door de mens. Bovendien is de tarwe veredeld: dit betekent dat de tarwe door kunstmatige verandering sneller groeit en dat de tarwekorrels groter worden. Door het veredelen bevat tarwe minder eiwit dan vroeger.

Ook in gerst, spelt, kamut en rogge zit veel gliadine. Sommige kinderen kunnen daar niet goed tegen. Het is niet bekend of glutenintolerantie (of glutenovergevoeligheid) betekent dat je ‘coeliakie in wording’ hebt, dat je gevoelig bent voor tarwe of voor gluten, of dat je reageert op ATIS, dat zijn moleculen van bestrijdingsmiddelen in granen. Het is wel opvallend dat steeds meer mensen last van hun buik krijgen. In hoeverre de bewerking van graanproducten in de fabriek (brood, koekjes enzovoort) een rol speelt, is nog de vraag.

Ik adviseer om bij buikklachten een gespecialiseerde dokter te bezoeken. Ik raad af om zomaar te stoppen met het eten van gluten of zelf te gaan dokteren. Gluten zijn een bron van vezels, ijzer, vitamines en mineralen. Kinderen met coeliakie die geen gluten eten, zie ik ieder jaar om te beoordelen of ze geen tekorten hebben. Ook kijk ik naar hoe ze omgaan met hun gevoelens van ongemak en ondersteun ze in wat voor hen kwaliteit van leven betekent en wat daarvoor nodig is.

dr. Judith Decker Kocken.