Oh nee, de wintertijd gaat in..

Herken jij dit?

Is jouw kind ook van slag wanneer de klok verandert? Heeft jouw kind ook wekenlang wallen onder zijn of haar ogen (en jij dus ook)? Is je hele gezin moe, prikkelbaar, sneller boos, van slag, aan het huilen en wil je kind niet goed eten? En herken je dit ook tijdens een vakantie waar je in een land bent met een andere tijdszone?

Hoe werkt dit moeilijke aanpassen van je lichaam eigenlijk en waarom heeft nu net jouw kind hier zo veel last van? En vooral: wat kun je er als radeloze ouder aan doen?

2 keer per jaar is er een aantal weken stress in veel gezinnen in Nederland en slaapt iedereen minder goed omdat de klok voor of achteruit gaat. Bij Kinderbuik&co is het onderwerp de klok voor of achteruit zeer regelmatig onderwerp van gesprek en geeft het team uitleg en praktische tips.

Wat gebeurt er in je lichaam als iets anders is dan anders en je uit je comfortzone bent?

Een jong kind is voor een deel afhankelijk van de omgeving en zijn of haar ouders/verzorgers. Kinderen worden al jong aangeleerd af te stemmen op ouders en de omgeving. Regelmaat, rust en uitleggen wat er komt en gaat gebeuren geeft houvast aan een kind. Toch zijn er regelmatig situaties en omstandigheden die anders zijn, nieuw in de beleving van een kind. Dit geeft een stress reactie in een lichaam.

Hoe werkt stress?

Allereerst is het goed om uit te weten dat een (jong) kind geen blanco CD is. Ieder kind is uniek en heeft vanaf de zwangerschap een enorme hoeveelheid informatie in zich, met karakter eigenschappen, voorkeuren, verwachtingen, patronen, kwaliteiten en zwakheden. Het ene kind reageert daarom totaal anders dan een ander kind in hetzelfde gezin op veranderende situaties en prikkels van buitenaf.

Bij een stressvolle situatie, waarin er iets gebeurt wat anders is dan gebruikelijk, reageert een lichaam hierop door een vecht of vlucht reactie, waarbij adrenaline en stress hormonen worden aangemaakt die het afweersysteem van de darmen verandert, met als resultaat slaapproblemen, darmklachten, huidafwijkingen of sterke emoties zoals boosheid en irritatie. Op een stressvolle gebeurtenis kan je op 3 manieren reageren: naar buiten projecteren, waardoor je gezin last heeft van wat er in je kind speelt, je in te houden en gewenst gedrag laten zien (wat nooit voordelig is voor je lichaam), of door een verandering van binnenuit, die blijvend is. Alleen de laatste vorm, die transformatie heet, is effectief.

Wat kun je doen als ouder om je kind te begeleiden bij een verandering?

  1. praat en kondig aan wat er gaat gebeuren, zodat het nieuwe tijdsritme geen verassing is voor je kind, ook al is je kind jong, de vibratie van aandacht en begrip is positief.
  2. Heb aandacht voor je eigen emoties wanneer je slecht slaapt omdat je kind van slag is. Kijk open en eerlijk naar jezelf. Perfectie is onzin, je bent als ouder goed zoals je bent en ook al mislukt er van alles, het is onmogelijk om goed te zijn in alles.
  3. Zorg dat je voldoende ME time hebt als ouder, je kan niet alle ballen continu in de lucht houden. Een moment van stilte voor jezelf bij het opstaan en voor je gaat slapen waarbij de je intentie voor de nieuwe dag en de dag die voorbij is evalueert helpt je om bij een nieuwe dag vol vertrouwen en goede moed als geschenk te vieren.
  4. Kijk overdag met je kind samen wat kan helpen bij inslapen of bij (te) vroeg wakker worden, zodat je kind in plaats van huilen of naar een ouder gaan, een alternatief heeft om zelf te doen.
  5. Eet en drink wat je kind lekker vindt en wat gezond is, vermijdt fastfood en (geraffineerde) suiker (waar je kind een stuiterbal van wordt).
  6. Bespreek wat je kan doen met emoties en frustraties en heb aandacht voor wat er wel fijn is en je kind goed kan.

 

Kinderbuik&co medisch specialistisch centrum is het eerste gezondheidshuis in Nederland voor kinderen. DE plek waar kinderen persoonlijk en gelijkwaardig worden benaderd, waar gezond zijn en je gezond voelen centraal staat. Naast medisch specialistische zorg leer je hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van je leven bepalen. Ouders en kinderen leren wat je zelf kan doen om gezond en gelukkig te worden en blijven door een team van experts op gebied van voeding en body mind technieken. Je leert hoe je regie over je eigen leven krijgt. Het unieke van Kinderbuik&co is dat er aandacht is voor zowel je lichaam, als je emoties, je denken en je gevoel, zodat het mogelijk is helemaal jezelf te zijn. www.kinderbuikenco.nl