Het klinkt heel stoer om te zeggen: “ik heb zelfvertrouwen” en “natuurlijk ben ik niet onzeker”.

Maar is dit ook werkelijk zo, of is je onzekerheid je best bewaarde geheim?

Vertrouwen is heel subtiel, diep van binnen aanwezig, niet tastbaar of meetbaar en alleen voelbaar via je hart. Vertrouwen is vriendelijk, zacht en begripvol. Zelfvertrouwen heeft niets te maken met je leeftijd, opleiding, beroep, status, aantal likes of volgers. Zelfvertrouwen betekent trots zijn op wie je bent en wat je doet.

Zelfvertrouwen hebben en het ervaren van veiligheid is een startpunt, de basis. Alleen van binnenuit kan je nieuwheid initiëren. Vertrouwen gaat over luisteren naar jezelf, werkelijke aandacht voor jezelf, geloven in je eigen groei en geloven in je eigen mogelijkheden. Dit wil niet zeggen dat onzekerheid niet goed is. Onzekerheid betekent dat je (nog) niet weet en onderzoekend en voorzichtig bent. Niet weten en voorzichtig zijn maakt dat je open en ontvankelijk bent en in staat bent om naar een ander te luisteren. Vertrouwen op je eigen gevoel, wat het ook is, is belangrijk. Wanneer je (te) veel vertrouwt op anderen, bestaat de kans dat je gaat leunen op anderen en je afhankelijk gaat voelen. Dit verlaagt je gevoel van zelfvertrouwen.

Alleen vanuit zelfvertrouwen kan er vertrouwen ontstaan in anderen. Het is goed zoals het nu is en het kan alleen maar beter worden. Ik creëer wat ik kan doen op deze dag en aan het einde van de dag kijk ik terug naar de betekenis. Waarin heb ik mezelf en anderen ondersteund, waarin ben ik niet gaan wankelen en waar ben ik dicht bij mezelf gebleven?

Aandacht voor alle aspecten van het leven is hierbij belangrijk. Niet alleen medische of lichamelijke problemen oplossen, ook niet alleen naar een psycholoog of coach gaan. Het is niet of lichamelijk, of geestelijk. Jarenlang heb ik gewerkt in ziekenhuizen waarin 1 kind wel 5 of 6 verschillenden dokters had die allemaal aandacht hadden voor maar één onderdeel van het kind. Daarom is Kinderbuik&Co anders. Het onderscheidende van Kinderbuik&co is aandacht voor álle onderdelen van het leven en dus het héle kind. Aandacht voor de hele mens is nodig: een gezonde levensstijl, waarmee je kunt voorkomen dat je je ziek gaat voelen, hoe voeding je beste medicijn kan zijn, hoe je verantwoordelijkheid leert nemen voor jezelf en voor je keuzes. Hoe zorg je echt voor jezelf, vanuit vertrouwen en zachtheid? Hoe maak je contact met je binnenwereld (jezelf) je ziel, met body en mind technieken?

Alle vertrouwen heb ik dat het goed komt. Het is een kwestie van aandacht voor het goede, keuzes maken en jezelf enige tijd geven. Vertrouw jij op jezelf?

Kinderbuik&co medisch specialistisch centrum is het eerste gezondheidshuis in Nederland voor kinderen. DE plek waar kinderen persoonlijk en gelijkwaardig worden benaderd, waar gezond zijn en je gezond voelen centraal staat. Naast medisch specialistische zorg leer je hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van je leven bepalen. Ouders en kinderen leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven door een team van experts op gebied van voeding en body mind technieken. Je leert hoe je regie over je eigen leven krijgt. www.kinderbuikenco.nl

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken

Kinderarts MDL

Oprichter Kinderbuik&co

Auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.