Hoe gemakkelijk is het voor jou om nuance te zien? Kun jij horen wat een ander zegt en luisteren naar de mening van een ander mens, ook al is die tegengesteld aan die van jou?

In deze tijd lijken zwart en wit extreme vormen aan te nemen. Iedereen heeft een mening, en door alle verschillende vormen van digitale media kan de impact van een mening van één persoon heel groot zijn. Iets lijkt waar of niet waar, goed of fout. Maar is iets wel of goed of fout? Of is goed en fout allebei waar, afhankelijk van hoe je ergens naar kijkt en op welk moment in de tijd je er naar kijkt? Is er altijd een vorm van grijs mogelijk waarin 2 mensen allebei gelijk hebben? Het gaat niet meer over gelijk hebben in de deze tijd, maar over geluk. Een verschil van 1 letter met een grote impact.

Zoals mijn blik is, zo is de wereld.

Dit betekent dat wat ik wil zien, ik ook zie. Op het moment dat ik iets positief zie, is het positief. Andersom ook: wanneer ik iets negatief zie, is het negatief. Het lijkt zo simpel. Toch worden we massaal beïnvloed door andere mensen en omstandigheden. Wanneer een situatie niet is zoals ik verwacht, ben ik van slag. ‘Ik ben niet gelukkig door jou.’ Op deze manier is altijd gelukkig zijn niet mogelijk en krijgt steeds iets of iemand de schuld daarvan.

Wanneer ik wil dat dingen veranderen, mag ik zelf veranderen. Zo kies en creëer ik mijn bestemming. Alles wat ik denk, zeg en doe is energie die ik creëer en uitzend. Wat er op dit moment gebeurt, is het gevolg van wat ik eerder heb uitgezonden. Dus wanneer wat er nu gebeurt niet fijn is, verander ik, nu. Er zijn altijd twee mogelijkheden. Als iemand iets zegt of doet wat niet aardig is, kan ik iets niet aardigs terugzeggen. Daardoor wordt de energie van niet aardig zijn groter. Dezelfde negatieve energie ontstaat wanneer ik praat tegen iemand anders over degene die iets onaardigs zei. Wanneer ik aardig en kalm ben en blijf zal de situatie veranderen. Alleen wanneer ik me niet laat beïnvloeden en vriendelijk ben en blijf, is de impact op de situatie zo groot dat transformatie (verandering) kan plaatsvinden.

De grote valkuil is dat wanneer ik ervan overtuigd ben dat ik goed bezig ben, ik vast zit in mijn eigen illusie. Wie ben ik werkelijk? Ik ben niet mijn mening, ik ben niet mijn overtuiging hoe ik vind dat iets eruit moet zien.

Wanneer ik stil ben en met iemand anders check wat mijn eigen illusies zijn, kan ik leren van iedere ervaring. Zo ontstaat uit zwart en wit: grijs. In alle verschillende grijstinten. Wanneer grijs komt ontstaat er samenwerking. Vanuit samenwerking ontstaan nieuwe mogelijkheden. Met nieuwe mogelijkheden komen nieuwe wegen. Met een nieuwe weg verandert de wereld. De wereld waar jij en ik onderdeel van zijn. Onze wereld. Hier zijn we samen verantwoordelijk voor.

 

Kinderbuik&co medisch specialistisch centrum is het eerste gezondheidshuis in Nederland voor kinderen. DE plek waar kinderen persoonlijk en gelijkwaardig worden benaderd, waar gezond zijn en je gezond voelen centraal staat. Naast medisch specialistische zorg leer je hoe klachten een onderdeel van je leven kunnen worden in plaats van je leven bepalen. Ouders en kinderen leren wat je zelf kan doen om gezond te worden en blijven door een team van experts op gebied van voeding en body mind technieken. Je leert hoe je regie over je eigen leven krijgt. www.kinderbuikenco.nl

 

Auteur: Dr. Judith M. Deckers-Kocken

Kinderarts MDL

Oprichter Kinderbuik&co

Auteur van het boek KINDERBUIK, lekker in je vel door aandacht, ademen en eten.