Coeliakie

Coeliakie is een chronische aandoening van de dunne darm, waarbij het slijmvlies van de dunne darm wordt aangetast. Dit heeft te maken heeft met een blijvende overgevoeligheid voor gluten. De dunne darmvlokken raken aangetast waardoor bouwstoffen uit het eten slecht worden opgenomen. Kinderen hebben deze bouwstoffen nodig om te groeien en om goed te functioneren.

COELIAKIE SNEL HERKENNEN?

Waar kunnen kinderen last van hebben? Langere tijd buikklachten, een opgezette buik, weinig eetlust, overgeven, diarree of obstipatie, gewichtsverlies, vermoeidheid, groeiproblemen, dunne armen en benen, prikkelbaar zijn, veel huilen, huidklachten, dun haar. Ook kan een tekort ontstaan aan vitamines en ijzer. Coeliakie gaat niet zomaar over. Hoe eerder Coeliakie wordt herkend, des te sneller de dunne darm kan herstellen en daarmee de gezondheid van je kind verbetert.

Govert 4 jaar, Coeliakie

Bij ons viel het kwartje pas laat dat onze zoon, middelste van drie, niet fit was…….toch hadden we al twee jaar, maar één vraag bij het consultatiebureau…….”Waarom heeft hij zo’n dikke buik? Dat heeft niemand van ons gezin!” Steeds weer kwam dat onbevredigende antwoord dat dat bij peuters/kleuters hoort. Totdat het opeens steeds slechter en slechter met onze zoon ging. Hij viel steeds vaker, werd emotioneler, ging vaker naar de toilet (al viel ons dat pas laat op, omdat hij heel zelfstandig is en er nog 2 kleintjes rondliepen!)
Pascale, Moeder van Govert, Lees het hele verhaal van Pascale

Meer informatie vind je bij: