Op het spreekuur komt een meisje van 4 jaar met haar moeder. Sinds anderhalf jaar heeft het kind last van allerlei chronische klachten: buikpijn, urineverlies, angst voor dieren, angst voor harde geluiden, angst voor verlies van iemand uit het gezin… Het meisje durft niet alleen te gaan slapen. Haar moeder ligt bij haar in bed totdat ze slaapt. Gedurende de nacht tandenknarst het meisje en verliest ze urine. De klachten en angsten zijn 7 dagen per week continu aanwezig en ondraaglijk. Zowel voor het meisje als voor haar ouders. Een collega kinderarts en de huisarts hebben het meisje in het afgelopen jaar gezien en behandeld. Helaas zonder resultaat.
PANIEK
Bij lichamelijk onderzoek zie ik een meisje dat me goed aankijkt, alles stilletjes observeert en vooral haar moeder goed in de gaten houdt. Zowel de moeder als het meisje bijten nagels en het valt me op dat het lichaam van het meisje verstijft bij aanraking. Bij aanvullend onderzoek vind ik geen lichamelijke oorzaak voor de klachten.
AANGEVALLEN
Het meisje is het tweede kind in een gezin met een oudere en jongere broer. Ze is geboren met een keizersnee, vanwege een stuitligging. Voordat de klachten zijn begonnen, anderhalf jaar geleden, heeft een zwaan de moeder met het meisje in de buggy aangevallen, tijdens het voeren van de eendjes. De moeder heeft het gevoel dat de klachten komen door haar schuld, omdat ze de zwaan niet had zien aankomen en in paniek gillend is weggerend met de buggy. Op de vraag: wat spiegelt het meisje met de klachten die er zijn, stromen de tranen over de wangen van de moeder.
SLECHT HUWELIJK
De moeder komt uit een gezin met 3 kinderen, en ook zij is de middelste. De ouders van de moeder hebben een “slecht huwelijk”. Er werd thuis veel ruzie gemaakt, geslagen en geschreeuwd. De moeder ging als kind letterlijk tussen haar ouders in staan wanneer ze ruzie maakten. Ze vertelt: ‘Ik was altijd aan het bemiddelen en heb nooit zelf kunnen leven, uit angst voor weer een conflict.’ De moeder is een drukbezette vrouw, altijd bezig en actief. Rust is luxe die ze zichzelf niet gunt. Haar man is overheersend en ze doet wat hij wil, uit angst voor ruzie.
ANGST VOOR VERLIES
De volgende afspraak komen de ouders samen, zonder het meisje. Haar vader is een rustige man, die graag wil weten wat de klachten van het meisje over hem zeggen. We doen eerst een familie-opstelling met vader. De moeder van de vader heeft veel invloed op zijn leven, ook nu hij zelf is getrouwd. De oudere broer van de vader is als kind overleden door verdrinking. Uit angst voor verlies is er hierdoor een symbiotische relatie tussen moeder en zoon ontstaan. Doordat de vader het enige en zeer kostbare kind van zijn ouders was, is hij zich dominant gaan gedragen, ook binnen zijn eigen gezin.
NIEUW ANKERPUNT
In een familie opstelling met de moeder, ziet zij hoe ze zichzelf als kind klem heeft gezet tussen haar ouders. De angst voor ruzie is allesbepalend geweest in haar jeugd. Met de moeder werken we samen aan weer in je eigen kracht zijn, in plaats van ondergeschikt aan wat om je heen is gebeurd. De ouders beginnen in te zien dat ze elkaar als een magneet hebben aangetrokken vanuit onbewuste angst en oude pijn. Bewust kiezen voor je eigen leven als nieuw ankerpunt is uitgangspunt van de holistische behandeling in dit gezin. Het benoemen van emoties, het uitspreken van wat je in jezelf en een ander waardeert, hulp vragen wanneer het even lastig is, geduld bij het aanleren van nieuw gedrag en dagelijks meditatie zijn vaardigheden waarmee het gezin aan de slag is gegaan. Door massage van de voeten hebben de ouders geleerd fysiek contact te maken met het meisje en elkaar. Het meisje leert om te vertrouwen en spelenderwijs werken we met speelgoed dieren aan overwinnen van de angst voor echte dieren.
ENERGIE VAN DE ZIEL
Waarom is het belangrijk om als ouders oude patronen in de ogen te kijken? Ieder mens draagt oude pijn met zich mee. Deze pijn ligt opgeslagen in de ziel. Omdat lichaam en ziel met elkaar in verbinding staan, is de energie van de ziel in iedere cel en molecuul van het lichaam aanwezig. Via lichamelijke klachten fluistert het lichaam om onze aandacht. Wanneer dit niet wordt opgepikt of herkent, gaat het lichaam uiteindelijk schreeuwen en door chronische klachten aandacht vragen.
OUDE PIJN IS ENERGIE
Oude pijn is energie die voor andere zielen voelbaar is. Oude pijn ligt opgeslagen in het onderbewuste geheugen. We zijn ons niet bewust van onze eigen oude pijn. Maar de energie ervan, en met name van het verlangen wat eronder ligt, zenden we aan alles en iedereen uit. De ziel bestaat uit heel veel informatie en een kind voelt en absorbeert de energie van de vorige generatie. Zo kan een kind oude pijn van de ouders en voorouders voelen. Oude pijn kan gaan over niet gezien, gehoord en erkend zijn in wie je als kind was en wat je als kind nodig had en niet hebt gekregen. Dit betekent niet dat we allemaal slechte ouders hadden of zelf slechte ouders zijn. Ieder mens heeft een oprechte intentie om goed te doen en doet wat binnen de mogelijkheden ligt.
BEWUST HELEN VAN OUDE PIJN
De denkgeest is het deel van de ziel, waarmee we bewust zijn (of nog niet helemaal). De denkgeest ervaart, neemt waar en creëert emoties. Het intellect is het deel waarmee we onderscheid maken tussen waar en niet waar en keuzes maken. Genezen betekent bewust worden van oude pijn. Door te begrijpen wat voor overleefmechanismen we gebruiken om oude pijn te omzeilen en in plaats van angst voelen en bevriezen, stil te zijn en te voelen wat er in jezelf is geraakt, en te doen waar je angst voor voelt, wordt oude pijn genezen en vindt heling plaats in het lichaam. Genezen is te vergelijken met de golven van de zee. Iedere golf die tegen een puntige rots aankomt, maakt de punt steeds gladder en ronder. Meditatie helpt bij genezen van lichaam en denkgeest.
JOUW RODE KNOP
Een gezin is als het ware het ideale speelveld om te leren dat je eigen rode knop steeds opnieuw wordt ingedrukt. Dit heeft vaak niets te maken heeft met degene die de knop indrukt, maar met je overleef mechanisme als reactie daarop. Wanneer ouders met hun eigen issues aan de slag gaan, geneest een kind vaak vanzelf, doordat er steeds minder te spiegelen is. Omdat alle zielen met elkaar in verbinding zijn en in een familie één ziel de collectieve oude pijn heelt, heeft dit een positief effect op álle zielen van de familie. Ook al woont iemand aan de andere kant van de wereld, dit maakt niets uit.
LANGDURIGE STRESS
Hoe meer in balans een volwassen mens is, hoe meer positieve aandacht er is voor het kind. Nieuw gedrag leren vraagt oefening, geduld, vriendelijkheid en tijd. Contact maken met het lichaam, emoties en alles wat je als positief en negatief hebt gelabeld vraagt om bewust worden van je eigen gedachten. Dat de klachten van het meisje niet de schuld zijn van moeder krijgt veel aandacht in de behandeling. De pijn van proberen ruzie te voorkomen van de ouders van moeder heeft veel frustratie en eenzaamheid veroorzaakt. Wanneer je je geen onderdeel voelt van de groep, het gezin, geeft dit langdurig stress. Er is een relatie tussen het stresssysteem in de hersenen, het immuunsysteem van de darmen en lichamelijke gezondheid. Langdurige stress is belastend voor je psychische gezondheid. Een kind is flexibel en kan gemakkelijk leren hoe het anders kan, vaak sneller dan een volwassene. Hoe langdurig de stress en de ernst van de ervaren pijn, hoe meer aandacht een behandeling vraagt.
DE SLEUTEL TOT GENEZEN
In plaats van alleen symptomen bestrijden is je bewust worden van de oorzaak de sleutel tot genezen, met aandacht voor alle aspecten van het leven. Langdurige (fysieke) klachten hebben zowel een lichamelijke als geestelijke/emotionele/spirituele oorzaak. Dit vraagt om een individueel behandelplan met aandacht voor leefstijl, voeding als je beste medicijn, verantwoordelijkheid nemen, slapen, stress, bewegen, denkpatronen veranderen, emoties erkennen, meditatie en zingeving, familie en relaties.
Januari, 2020
Artikel geschreven voor Holistic op 19 januari 2020