Verhaal van Anne

Mijn naam is Anne en ik ben 17 jaar. Mijn klachten begonnen toen ik 15 was. Het begon met maag klachten en later kwamen er ook nog darmklachten bij. Ik ben lang ziek geweest en had ook erg last van vermoeidheid. Mijn klachten zijn nog niet weg maar ik heb best al een lang verhaal. Daarom deel ik graag met jullie wat mijn verhaal tot nu toe is.

september & oktober 2014

Ik had erg last van mijn maag. Boeren, Maagzuur en pijn op de borst als ik wilde gaan slapen. Na een tijdje ben ik naar de huisarts gegaan. Hij gaf aan dat ik waarschijnlijk teveel maagzuur produceerde en dus maagzuurremmers moest gaan slikken voor 2 weken. Na deze weken waren de klachten helemaal niet over. Er werd besloten een herhalingsrecept te geven en als het dan nog niet over zou zijn nog een keer met een dubbele dosis. Na een tijdje merkte ik dat het nog steeds niet hielp en ik voelde mij niet erg serieus genomen door de huisarts. Op mijn verjaardag in de herfstvakantie merkte ik hoe mijn lichaam reageerde. Dit vond ik niet zo leuk maar toch ging ik verder met de medicatie. Na de herfstvakantie merkte ik aan mijzelf dat mijn klachten steeds meer in de weg begonnen te zitten. Mijn eetlust werd minder en ik voelde mij nu ook regelmatig misselijk.

november & december 2014

In november kwam ik bij een kinderarts in het ziekenhuis terecht. Daar heb ik een bloed- en ontlasting test gedaan. Hier kwam niks uit. Daardoor gaf de dokter aan dat het in mijn hoofd zat. Volgens haar was er wel een reden voor mijn klachten geweest maar nu hielden mijn hersenen het in stand. Dit kon ik niet geloven. Omdat er ook nog naar erg weinig was gekeken werd in doorverwezen naar een mdl-arts. Voordat ik bij deze arts terecht kwam kreeg ik nog een ander soort maagzuurremmers. Ook ging het op school een stuk slechter. Ik ging regelmatig naar de wc omdat ik dacht dat ik moest overgeven, ik was veel meer in mezelf gekeerd en vaak erg moe. In december ging ik voor het eerst naar de mdl-arts. Zij gaf aan dat als het niet in mijn maag zat het lager moest zitten, dus in mijn darmen. Op dat moment leek het of dit het probleem was omdat mijn darmen ook waren verstopt. Ik moest gaan spoelen. Dit was voor mij een erg vervelende ervaring. De hele dag thuis op de wc met veel pijn. Toch ging het daarna wel iets beter. Na de spoeling moest ik wel nog elke dag twee zakjes forlax slikken. Omdat het iets beter ging heb ik in de kerstvakantie hard bijgewerkt voor school zodat ik nog een kans had om mijn examen te kunnen halen.

januari, februari en maart 2015

Al snel naar de kerstvakantie ging het weer slechter met mij. Ik had nu ook vaak last van mijn buik en al mijn maagklachten waren weer erg aanwezig. De dokter gaf aan dat ik weer moest gaan spoelen. Dit keer was het een ramp. Ik zat op de hele dag en nacht op de wc en had veel pijn. Mijn moeder kwam zelfs bij mij in bed. Nu moest ik 3 zakjes forlax gaan slikken. Snel daarna moest ik nog 2 keer spoelen en 4 zakjes forlax per dag slikken. Hierdoor werd ik eigenlijk alleen maar zieker. Ik moest nu vaak op school naar de wc, dit voelde erg vervelend. Ik was helemaal uitgeput en ook erg afgevallen. Ik zat al niet zo lekker in mijn vel maar na al dat gedoe voelde ik mij op emotioneel vlak ook echt slecht. Na een telefoon gesprek met de dokter waarover werd gesproken over een stoma of een pacemaker in mijn darmen was ik er helemaal klaar mee.

april t/m augustus 2015

In april kwam ik bij dokter Judith. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik serieus werd genomen. Er was een plan voor mij, een goed plan. Meteen ging ik 2 zakjes forlax per dag slikken. Verder probiotica nemen voor het herstel van mijn darmen. Ook zou ik yoga gaan doen en naar de diëtiste. Omdat ik al bij een psycholoog in behandeling was ging ik nog niet daarvoor bij Kinderbuik&co in behandeling. De yoga leek mij helemaal niks. Maar zodra ik het ging doen kwam ik erachter dat ik het juist erg leuk vond. Zodra ik bij de diëtiste was geweest was het duidelijk dat ik echt weer meer moest gaan eten. Doordat ik weer wat opknapte kon ik nog wat tijd besteden aan mijn school. Uiteindelijk heb ik mijn MAVO diploma dik in een keer gehaald. Ook al had ik echt goede cijfers, de HAVO leek voor mij even geen optie en heb ik voor het MBO gekozen. Mijn keuze was een niveau 4 opleiding en heet food, health and innovation. Voor de zomervakantie ging het echt weer wat beter. Ik at gezond en weer meer, ik deed regelmatig wat yoga. Volgens Judith had ik al grote stappen gemaakt en daarom dachten wij dat we al ver in het proces waren. Net voor de zomervakantie is besloten om ook bij Kinderbuik&co naar de psycholoog te gaan. Nog steeds ben ik blij dat ik deze overstap heb gemaakt. Verder ben ik rond deze tijd begonnen met iberogast om mijn maagklachten te verminderen.

september t/m december 2015

Zodra de school begon werd duidelijk dat het toch nog wat teveel gevraagd was. Ik kreeg weer meer last van mijn klachten en ik was erg moe. Toch hadden we gewacht tot de volgende afspraak die pas in oktober was. Wel werd er meteen weer goed gekeken wat nodig was en daardoor kwam ik weer wat vaker langs bij Kinderbuik&co. Ook al had ik dus grote stappen gemaakt er was dus toch nog wat meer nodig. Rond november kwam ik in gesprek met de schoolarts. Op dat moment werd er besloten dat ik 3 dagen naar school zou gaan. Ook werd er bedacht dat het ook goed was om weer te gaan sporten. Omdat ik al sinds het moment dat de klachten er waren niet aan het sporten was (dit kwam ook door een scheurtje in mijn enkelband), werd er bedacht om mijn conditie op te bouwen via een fysiotherapeut. De hoop was ook dat ik hierdoor ook weer meer energie zou krijgen. In november werd er besloten om de forlax rustig verder af te bouwen. In eind december was ik klaar met het afbouwen. Ik had dus geen forlax meer nodig :). Ook kwam ik samen met Chantal (de psycholoog) erachter waarom ik mij zo alleen voelde.

januari & februari 2016

dr. Judith dacht dat wij er bijna waren. Hoe zij het beschreef: wij zijn nu voor een bocht, als we door deze bocht zijn dan komt het verder weer goed. Toch ging het niet zoals verwacht. Ik zat erg met mijzelf in de knoop. Ook met school ging het slecht. Ik ging wel maar ik zag er erg tegenop, ook omdat ik door de school zelf niet heel goed ben begeleid. Dus moet er toch nog even verder worden gekeken wat er nodig is. Nog steeds voel ik mij wel erg gesteund. Ik kan nu nog even niet goed door de bocht maar dit komt nog wel. Ondertussen blijf ik als ondersteuning voor mijn klachten, probiotica en iberogast nemen. Dit vind ik niet erg omdat het allemaal natuurlijk is.

Mijn doel die ik hoop bij Kinderbuik&co te kunnen halen is dat ik mij beter in mijn vel voel, meer energie krijg en het allermooist zou zijn dat ik niet meer zo’n last van mijn klachten zou hebben zonder probiotica en iberogast. Ondertussen ga ik een nieuwe keuze maken voor mijn school omdat ik er nu wel achter ben dat deze opleiding niks voor mij is. Ik ben al aangenomen voor de HAVO. Ik moet zelf nog een keuze maken of ik de HAVO wil doen of toch een andere MBO-opleiding. Ook ga ik kijken of zangles iets voor mij is. Verder wil ik, als mijn conditie goed genoeg, gaan kijken of dansen wat voor mij is of een soort theaterschool.
Op dit moment is er nog veel aan de hand maar Kinderbuik&co steunt mij erg en zelf doe ik ook erg mijn best. Ik weet niet of mijn klachten ooit nog weggaan maar wij gaan samen kijken wat het hoogst haalbare is en dit doel bereiken.