Op het spreekuur zie ik een jongen van 12 jaar met zijn moeder. Hij is langdurig moe, heeft buikpijn, overgewicht en gaat al meer dan 6 maanden niet meer naar school. In een ziekenhuis in zijn woonplaats is allerlei onderzoek gedaan naar de oorzaak en alles was normaal. De jongen is bij een psycholoog, diëtiste en hypnotherapeut geweest, maar niets heeft geholpen. Vanwege discussie met school en een leerplichtambtenaar en strijd tussen de jongen en de ouders over gamen en schermtijd komen ze naar mij. Op de vraag: wat doe je overdag? Antwoordt de jongen: op de bank liggen, gamen en op internet filmpjes kijken. Zijn ouders werken de hele dag en de jongen is alleen thuis. Hij eet met name fastfood en drinkt frisdrank. Sporten gaat niet meer omdat hij te moe is. De jongen gemiddeld 15-20 uur per dag online of aan het gamen. Omdat hij niet kan slapen kijkt hij in bed naar filmpjes totdat hij moe wordt.
VERSLAVINGEN
In deze tijd zijn er extreem veel kinderen en jongeren verslaafd. Spelletjes spelen, filmpjes kijken (inclusief porno), gewoon online zijn, gokken, shoppen, eten… Verslavingen zijn van alle leeftijden. Dat er zoveel kinderen verslaafd zijn is nieuw en hoort bij deze tijd.Waar volwassenen aan verslaafd zijn, zijn kinderen tegenwoordig aan verslaafd. Veel volwassenen kunnen naast bovenstaande ook bijvoorbeeld ook verslaafd zijn aan hun werk, macht verkrijgen, een hoge functie hebben en rijkdom vergaren.
PIJN EN LEEGTE
In Nederland zijn 20.000 mensen verslaafd aan gamen, 80 procent daarvan is onder de 25 jaar. Onderzoek van het Trimbos instituut laat zien dat 45 procent van de jongeren van 12-16 jaar wel eens alcohol gebruikt, 17 procent weleens heeft gerookt, 9 procent canabis heeft gebruikt en 1 procent XTC. In essentie gaat het niet zozeer over welke verslaving, maar waarom die er is. Wat ik in mijn werk als kinderarts signaleer is dat een verslaving vrijwel altijd een uiting is van pijn en leegte van binnen. De meest machtigste mensen in de wereld zijn vaak de meest lege mensen met veel pijn. Een belangrijke vraag is: Wat is de oorzaak van zoveel pijn en leegte in mensen?
ALLES WILLEN FIKSEN
Door met de jongen in gesprek te gaan over zijn leven tot nu toe, werd duidelijk wat de pijn is geweest. Hij heeft zich afgewezen, in de steek gelaten en verlaten gevoeld bij het plotseling overlijden van zijn opa. Deze pijn heeft stress veroorzaakt en het sympathische zenuwstelsel is op volle kracht aangegaan. Het brein van een mens ontwikkelt zich in interactie met de omgeving. De oplossingsgerichte manier van denken en handelen in onze samenleving heeft hem niet geholpen: er moet een fysieke oorzaak zijn en wanneer die wordt verholpen is het probleem opgelost. Dat stimuleert het sympathische zenuwstelsel nog meer. Lichaam en denkgeest zijn verbonden met elkaar. Het lichaam laat door de symptomen buikpijn, moeheid en veel eten weten dat het uit balans is geraakt. De klachten zijn een reactie op de overtuiging dat pijn en leegte moet worden opgevuld met iets uit de buitenwereld. We zijn zo gewend om controle te hebben, om alles te fiksen, dat niet-doen bijna geen optie meer lijkt. Dat terwijl het lichaam overduidelijk laat weten dat “niet-doen” nodig is.
BEHANDELPLAN
Met de jongen heb ik een behandelplan gemaakt waarin zijn wens en intentie centraal stonden. Naast leren contact maken met het lichaam en de signalen die het lichaam geeft, water drinken in plaats van frisdrank, dagelijks buiten bewegen en in de natuur zijn, stonden meditatie en leren omgaan met moeilijke emoties centraal in de behandeling. Meditatie is afgeleid van het Latijnse woord mederi, wat letterlijk ‘genezen’ betekent. Genezen van de effecten van onverwerkte ervaringen. Omdat we massaal zijn vergeten wie we zijn, zijn we onze eigen krachtbron ook vergeten. Meditatie is de methode om je te verbinden met wie je bent en het contact te herstellen met de Bron, oorsprong, onbeperkte liefde, God, Allah of welke naam ook gegeven. Meditatie is mogelijk met of zonder religie. Wanneer je je eigen natuur terugvindt, vriendelijk gaat zijn voor jezelf, tijd maakt voor jezelf en vertraagt, ga je vanzelf vriendelijk zijn naar je omgeving.
TRANSFORMATIE
Transformatie is als een metamorfose in bewustzijn en een herdefinitie van wie je dacht dat je was. Waar je eerder man of vrouw, te dik of dun, verslaafd of niet was, ben je nu kwetsbaar, gevoelig en uit je comfortzone. De vorm die er was past niet meer, het proces naar de nieuwe vorm kan heel oncomfortabel en pijnlijk zijn. Het is de geboorte van iets nieuws en moed en geduld helpt om vol te houden zodat innerlijke kracht ontstaat en leegte verdwijnt.
OPVULLEN VAN LEEGTE
De jongen heeft geleerd dankbaar te zijn voor wat er wel is, in plaats alleen focus op vooruitgang en veranderen. Vertrouwen op vooruitgang door oefenen, is een garantie voor succes. De ouders zijn gecoacht hoe ze kunnen omgaan met de situatie in plaats van te reageren op het gedrag en hoe ze betrokken kunnen zijn bij het welzijn van hun zoon. Ongezonde dingen kopen omdat hun zoon zo zielig is en thuis is, is ook een vorm van opvullen van innerlijke leegte. Ouders zijn verwezen naar bijeenkomsten voor mindful ouderschap.
ZELFHELEND VERMOGEN
Met de jongen gaat het inmiddels beter, de samenleving is ziek. Er is aandacht nodig en erkenning van dat wat er is. Wanneer je leert hoe je weer kan vertrouwen op je eigen gevoel en contact maakt met je eigenwaarde en deze waarde waardeert, is het mogelijk om je talenten en kwaliteiten te onderzoeken en die inzetten wanneer het leven lastig is. Rust en minder doen verminderen stress. Wanneer je leert dat hoe het nu is goed is, dat je goed bent zoals je bent en mag stoppen met veranderen, ontwaakt het zelfhelende vermogen van je lichaam en denkgeest.