In veel westerse ziekenhuizen worden klachten aangepakt met medicijnen. Ook als het gaat om kinderen. Maar wat als we nu eens op zoek gaan naar de oorzaak? Dat doen ze bij Kinderbuik & Co in Naarden, een medisch specialistische praktijk voor gezondheid waar zowel kinderen als volwassenen terecht kunnen. Kinderarts Judith M. Kocken is er werkzaam en is groot voorstander van een holistische aanpak. In dit artikel legt Judith uit hoe je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld meer zelfvertrouwen kunt geven.
Holistisch kinderarts: zo geef je een kind met een kwetsbaar zelfbeeld zelfvertrouwen
Op het spreekuur komt voor een second opinion een jongen van 14 jaar, samen met zijn ouders. Hij heeft sinds een half jaar last van buikpijn, misselijkheid en poept moeizaam. Daarnaast is de jongen extreem moe en er is veel schoolverzuim. Afgelopen maand is de jongen 5 dagen opgenomen geweest is het ziekenhuis in zijn woonplaats. In dit ziekenhuis heeft hij dagelijks een clysma gekregen en is hij “schoongespoeld”. Na de opname is hij niet meer naar de wc geweest, alleen na een clysma komt er een beetje dunne ontlasting. Op de vraag: ‘wat is je wens?’ antwoordt de jongen: ik wil graag weten wat er met me aan de hand is. Vader antwoordt: “ik wil dat dit nooit meer voorkomt, het heeft nu lang genoeg geduurd, ik wil een oplossing”. Moeder is stil en er lopen tranen over haar wangen. “Er is zoveel spanning in het gezin, ik trek alle discussie niet meer,” zegt ze.
SNOEP
De jongen is de hele dag misselijk, eet niet veel, snoept met name, wanneer hij alleen thuis is en zijn ouders aan het werk zijn. Op de vraag: “wie koopt al het snoep wat je overdag eet?” antwoordt de moeder:” ik, maar het is niet de bedoeling dat het zo snel opgaat”. De jongen zegt: mijn vader snoept ook heel erg veel en eet ongezond. “Dat valt best mee”, reageert de vader geïrriteerd, “en bovendien moet ik dat zelf weten”. De jongen heeft een oudere broer van bijna 16 jaar, waar veel gedoe mee is, ‘een echte puber’ volgens de vader. De jongen zit in de 2e klas van de havo en loopt erg achter doordat hij zoveel toetsen heeft gemist. Hij voelt zich onzeker over zijn lichaam en uiterlijk, door alle gefotoshopte beelden die hij op social media ziet. Hij sport nauwelijks, vanwege de buikpijn en mist echt goede vrienden. De jongen geeft aan dat hij moeilijk contact kan maken met anderen. “Ik heb denk ik wel emoties, zegt de jongen, “maar ik kan ze niet goed uiten.”
STRESSVOLLE ZWANGERSCHAP
De zwangerschap is stressvol verlopen vanwege een werkconflict van de moeder. Na de geboorte heeft zij een epilepsie aanval gehad en is een week opgenomen geweest in het ziekenhuis. De jongen heeft flesvoeding gekregen en de moeder voelt zich erg schuldig dat ze hem geen borstvoeding heeft kunnen geven. Door de traumatische ervaring met de epilepsieaanval van de moeder is er geen veilige hechting geweest tussen moeder en kind. Dit kan de oorzaak zijn van de lichamelijk klachten en de onzekerheid. Als jong kind was de jongen rustig, teruggetrokken en erg op zijn moeder gericht. Hij heeft steeds meer een bemiddelende rol in het gezin, met name tussen de ouders die ruzie maken om het gedrag van de oudere broer. Als kind zijn de twee jongens veel gestraft. Ze hebben bijna dagelijks voor straf in de bijkeuken gezeten wanneer de emoties hoog opliepen.