LACTOSE INTOLERATIE

Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en melkproducten. Een kind met lactose-intolerantie verdraagt dit suiker niet goed. De klachten en de ernst van de klachten bij lactose-intolerantie verschillen sterk per kind.
Lactose-intolerantie komt regelmatig voor bij kinderen vanaf 5 of 6 jaar. Een tijdelijke lactose-intolerantie wordt ook gezien bij jonge kinderen die een maag-darmontsteking hebben doorgemaakt. Een kind kan ook klachten hebben vanaf de geboorte. Dit is een zeldzame erfelijke vorm van lactose-intolerantie (lactase tekort).

Klachten bij lactose-intolerantie

Bij een kind met lactose-intolerantie wordt lactose onvoldoende afgebroken in de dikke darm. Dit kan verschillende klachten geven:

• opgezet gevoel in de buik
• kramp
• winderigheid
• misselijkheid
• buikpijn
• dunne ontlasting

Onderzoek en diagnose

Dr Judith M. Deckers-Kocken, of een van de andere kinderartsen beoordeelt de klachten en de mogelijke oorzaak. Hierbij stelt de kinderarts vragen over de voeding van je kind. Het is belangrijk om te weten wat het beloop van de klachten is na het eten of drinken van producten die lactose bevatten. Leidt dit tot karakteristieke kenmerken, dan is het een aanwijzing om te denken aan lactose-intolerantie. Een andere methode om de diagnose te stellen is de lactose-ademtest (of waterstof-ademtest).

Lactose-ademtest

De lactose-ademtest kan worden gedaan met een eenvoudige blaastest tijdens een dagbehandeling bij Kinderbuik&co medisch specialistisch centrum.

Behandeling lactose-intolerantie

De beste manier om klachten te voorkomen bij lactose-intolerantie is het vermijden van het eten of drinken van producten met lactose (melksuiker). De dietiste van het Kinderbuik&co team zal je begeleiden en uitgebreid uitleg geven over de mogelijkheden van lactose beperkte voeding en alternatieven voor lactose bevattende producten.