Het ervaringsverhaal van ouders van een zoon van 15 jaar met sombere periodes.

Als ouders zijn we al jaren bewust van het feit dat onze zoon met enige regelmaat sombere periodes kent. Somber met uitspraken dat er een doodswens is op dat moment.

Gedurende de afgelopen jaren hebben we hier, vanuit ouderperspectief, altijd zo goed mogelijk op gereageerd. Wij beiden zijn zeer doelgericht en proberen in veel gevallen direct “de koe bij de horens te vatten”.

Nadat we met enige regelmaat teleurstellende ervaringen hebben gehad met zorgverleners werden we in het najaar van 2019 wederom door onze zoon, voor ons vanuit het niets, geconfronteerd met de uitspraak “dat het allemaal niet meer hoeft”. Een uitspraak die je als ouders door merg en been gaat.
Bij toeval zijn we die avond gestuit op de site van Judith. Voor ons een verademing om te lezen wat haar expertise, ervaringen en resultaten zijn.

Nadat we op korte termijn een afspraak konden maken zijn we een traject met Judith ingeslagen. Door de eerdere teleurstellingen m.b.t. de hulpverleners, was onze zoon niet meer bereid om “met wie dan ook” zijn verhaal en gevoel te delen, maar met Judith was dit meteen anders.

Nu meerdere maanden en consulten verder zien we een andere jongen van 15. Ondank de corona-tijd en de “digitale consulten” maakt onze zoon grote stappen. Geweldig om te zien en te ervaren.

De grote glimlach is weer terug!

Tegelijkertijd is het voor ons als ouders moeilijk geweest om, zoals het voor ons voelde, aan de zijkant mee te kijken.

Maar niets is minder waar weten we nu als ouders. Juist door onze zoon zijn eigen keuzes te laten maken, en, zoals we nu weten, gevoelens er te laten zijn, ervaren we dat wij ook gegroeid zijn. Wij laten meer los, bespreken meer dingen die we in het verleden, onbewust geen aandacht gaven. Natuurlijk hebben we als ouders altijd geprobeerd om dat te doen wat nodig is. Maar nu, na zoveel maanden in contact te zijn met Judith voelen wij dat onbewust onze “schouders weer wat ontspannen zijn” en onze zoon weer met een grote glimlach naar de toekomst kan kijken.

Of we er al zijn, dat weten we niet. Is de therapie van Judith voor ons als zogenaamde “regelneven” te concretiseren, dat weten we ook niet. Maar wat we weten is dat Judith luistert en dan bepaalt wat er nodig is.  En allerbelangrijkste, dat onze zoon aangeeft dat het hem helpt. En daar gaat het om.

Het ervaringsverhaal van de zoon

Toen ik eind november vorig jaar ben begonnen bij Judith zat ik niet lekker in mijn vel en had veel buikpijn. Ik ging hier 1 x per maand ongeveer naartoe om te praten hoe het met mij ging en om oefeningen te doen die mij zouden helpen. Dit heeft mij best wel geholpen de ademhalingsoefeningen en de tik oefening.

Bij Judith praat ik over veel dingen die mij bezighouden. Ze geeft mij altijd goede tips en de gesprekken met haar vind ik fijn.

september 2020