Eerste bezoek
De kinderarts gespecialiseerd in voor maag-, darm-, leverproblemen neemt de tijd om te luisteren naar je kind en jou als ouder/verzorger. Tijdens de medische behandeling doen we een uitgebreid medisch onderzoek om te kijken wat de mogelijke oorzaak is van de buikklachten. Op basis van gelijkwaardigheid kijken we wat er nodig is om je kind weer in zijn of haar kracht te laten zijn, regie te krijgen over de klachten en zich goed te voelen. Ouders en kind hebben een actieve rol bij Kinderbuik&co. Aan het eind van het gesprek wordt besproken wat er nodig en mogelijk is en op basis daarvan maken we een behandelplan.
Het eerste consult duurt gemiddeld 50 minuten.
Wat lever je aan voor je eerste bezoek
Medisch specialistische behandeling door de kinderarts wordt standaard tot en met 18 jaar vergoed door je zorgverzekering vanuit je basisverzekering. Vanaf 18 jaar kan een eigen risico en eventueel aanvullende regels vanuit je zorgverzekeraar aan de orde zijn. We hebben een verwijsbrief nodig van je huisarts/eerste lijns-/ tweede lijnspecialist. Voor de hoogte van jouw vergoeding kun je informatie inwinnen bij je zorgverzekeraar. Kinderbuik&co heeft geen contract met de zorgverzekeraars.
Voor vragen of het maken van een afspraak, neem contact met ons op.
ONBEGREPEN CHRONISCHE BUIKKLACHTEN
Indien bij je kind sprake is van langdurige, onbegrepen, terugkerende, chronische buikklachten, wordt er bij Kinderbuik&co gekeken naar de oorzaak hiervan. Op een professionele manier zal er naast medische diagnostiek en behandeling, aandacht zijn voor voeding, stress, slapen, school en ontspanning, levensstijl en wat er nodig is voor het ervaren van gezondheid voor je kind.
LANGDURIGE BUIKKLACHTEN
Heeft je kind al langere tijd, onbegrepen, terugkerende of chronische buikklachten? Zit je kind niet lekker in zijn/haar vel en/of heeft je kind moeite met inslaap komen, is er naast buikpijn regelmatig hoofdpijn, nekpijn of rugpijn? Maak dan een afspraak bij Kinderbuik&co. Samen met jou en je kind nemen we de tijd voor je kind en de buikklachten. Er wordt op professionele wijze gekeken naar de oorzaak van de buikklachten. Naast medische diagnostiek en behandeling, besteden wij aandacht aan voeding, stress, slapen, school, ontspanning, levensstijl en wat er nodig is voor het ervaren van gezondheid voor je kind.
COELIAKIE
Coeliakie is een chronische aandoening van de dunne darm, waarbij het slijmvlies van de dunne darm wordt aangetast. Dit heeft te maken heeft met een blijvende overgevoeligheid voor gluten. De dunne darmvlokken raken aangetast waardoor bouwstoffen uit het eten slecht worden opgenomen. Kinderen hebben deze bouwstoffen nodig om te groeien en om goed te functioneren. Coeliakie komt veel voor en is een blijvende “auto-immuun ziekte” door gliadines, oftewel gluten. Door de auto-immuun ziekte kan je last krijgen van maagdarmklachten (bijvoorbeeld veel en/of dunne poep, weinig, of harde poep, een bolle buik met veel lucht, spugen, slechte groei, bloedarmoede, huidklachten, botontkalking, depressie, moeheid en slecht slapen.
Coeliakie snel herkennen?
Waar kunnen kinderen last van hebben? Langere tijd buikklachten, een opgezette buik, weinig eetlust, overgeven, diarree of obstipatie, gewichtsverlies, vermoeidheid, groeiproblemen, dunne armen en benen, prikkelbaar zijn, veel huilen, huidklachten, dun haar. Ook kan een tekort ontstaan aan vitamines en ijzer. Coeliakie gaat niet zomaar over. Hoe eerder Coeliakie wordt herkend, des te sneller de dunne darm kan herstellen en daarmee de gezondheid van je kind verbetert. De behandeling bestaat onder andere uit een gluten vrij dieet. Door geen gluten meer te eten gaat je lichaam zich beter voelen, je lichaam herstelt het evenwicht.
IBD ( ZIEKTE VAN CROHN, COLITIS ULCEROSA, PROCTITIS)
Heeft je kind al langere tijd last van diarree, bloedverlies, buikpijn, vermoeidheid, gewichtsverlies, een opgezette buik of koorts of bloedarmoede of achterblijvende groei of vertraagde puberteit? Dan is het mogelijk om een afspraak bij Kinderbuik&co te maken. De kinderarts gespecialiseerd in Maag-, Darm-, Leverproblemen en integrale en leefstijlgeneeskunde kijkt samen met jou en je kind wat nodig is om je kind weer in zijn of haar kracht te krijgen.
ZIEKTE VAN CROHN
Heeft je kind al langere tijd last van diarree, bloedverlies, buikpijn, vermoeidheid, gewichtsverlies, een opgezette buik of koorts of bloedarmoede of achterblijvende groei? Of is vastgesteld dat je kind de Ziekte van Crohn heeft? Maak dan een afspraak bij Kinderbuik&co.
De kinderarts gespecialiseerd in Maag-,Darm-, en Leverproblemen en integrale en leefstijlgeneeskunde kijkt samen met jou en je kind wat nodig is om je kind weer in zijn of haar kracht te krijgen.
MEER INFORMATIE KUN JE KRIJGEN BIJ:
COLITIS ULCEROSA
Heeft je kind al langere tijd last van diarree, bloedverlies, buikpijn, vermoeidheid, gewichtsverlies, een opgezette buik of koorts of bloedarmoede of achterblijvende groei? Of is vastgesteld dat je kind lijdt aan Colitis ulcerosa? Maak dan een afspraak bij Kinderbuik&co. De kinderarts gespecialiseerd in Maag-, Darm-, Leverproblemen en integrale en leefstijlgeneeskunde kijkt samen met jou en je kind wat er nodig is om je kind weer in zijn of haar kracht te krijgen.
MEER INFORMATIE KUN JE KRIJGEN BIJ:
OBSTIPATIE KIND – POEPPROBLEMEN
Ongeveer drie procent van alle kinderen in Nederland heeft last van klachten die samenhangen met een verstoorde knijpkracht van de darm. Bij Kinderbuik&co worden kinderen behandeld en begeleidt met onder andere obstipatie (verstopping van de darm) of encopresis (vieze broeken), ophouden van poep, angst, pijn bij poepen, te dun, te dik, te veel, te weinig poepen).
Je kind kan last hebben van zijn/haar buik omdat er een poepprobleem is. Het kan zijn dat je kind pijn heeft bij het poepen, weinig of niet poept, harde poep of dunne poep heeft, vergeet om te poepen, niet durft te poepen, of niet zindelijk is overdag en /of in de nacht. Heeft je baby of kind last van poep problemen? Kinderarts voor Maag-, Darm, -Leverproblemen dr. Judith M. Kocken kijkt met jou en je kind waar je kind last van heeft en wat je kind nodig heeft om gezondheid te ervaren.
Bij veel van deze problemen is er geen lichamelijke oorzaak aan te wijzen en gaan de klachten na verloop van tijd weer over. Natuurlijk wil je weten of je iets kunt doen om het probleem te verhelpen. Wanneer de verstopping of het onvrijwillig verliezen van ontlasting langer aanhoudt is het mogelijk om een afspraak te maken bij Kinderbuik&co.
KOEMELKEIWITALLERGIE
Veel baby’s hebben wel eens last van buikkrampen, huiduitslag, diarree, spugen of onrustig slapen, of ernstig eczeem. Soms huilen ze ook veel of weigeren ze voeding. Vaak zijn deze klachten onschuldig. Maar soms ontstaan deze klachten door een allergische reactie op koemelk: koemelkeiwitallergie.
ADVIES EN HULP BIJ KOEMELKEIWITALLERGIE
Vermoed je dat je kind koemelkeiwitallergie heeft? Is koemelkeiwitallergie bij je baby geconstateerd? Maak een afspraak met de kinderarts voor Maag-, Darm-, Leverproblemen dr. Judith M. Kocken, zij kijkt samen met jou en je kind waar je kind last van heeft en wat je kind nodig heeft om gezondheid te ervaren.
Er zijn verschillende soorten voedselallergieën. Een bekende voedselallergie is koemelkallergie. Hierbij reageert een kind allergisch op het koemelkeiwit. Koemelkallergie komt hoofdzakelijk voor bij baby’s. De meeste kinderen groeien als ze tussen de 1 en 3 jaar zijn over de allergie heen. Bij baby’s die veel huilen of andere klachten hebben, wordt vaak aan koemelkeiwitallergie gedacht. Toch komt bij slechts 3% van alle jonge baby’s bewezen koemelkeiwitallergie voor.
KLACHTEN BIJ KOEMELKEIWITALLERGIE
Een allergische reactie is een afweerreactie van het lichaam tegen lichaamsvreemde of niet herkende stoffen (allergenen). Het lichaam maakt antistoffen aan in het bloed. Deze antistoffen vallen de lichaamsvreemde stof aan en zorgen voor de allergische reactie. Een allergische reactie op het koemelkeiwit kan verschillende klachten geven bij kinderen:
- Verschijnselen op de huid: rode vlekjes, galbulten, eczeem
- Klachten van de luchtwegen: loopneus met niezen, piepen bij inademing of uitademing
- Maag-, en darmklachten: braken, diarree, krampen
- Overige klachten: dikke ogen, hevig huilen, voedselweigeringen en prikkelbaar gedrag
VOEDINGSPROBLEMEN
Goede en gezonde voeding is nodig voor adequate groei en ontwikkeling. In Nederland stijgt het aantal gevallen van overgewicht, ook bij (jonge) kinderen. Eet- en voedingsproblemen bij kinderen kunnen leiden tot zowel overvoeding als ondervoeding. Is er een probleem met voeding, een (verdenking op) voedingsallergie of heb je advies nodig over gezonde voeding en wil je kind afvallen, aankomen of anders gaan eten? Maak een afspraak en Kinderbuik&co helpt je graag.
Eetstoornissen met vermagering, zoals anorexia nervosa, functionele dysfagie, restrictieve en selectieve eetproblemen, food avoidance emotional disorder en overgewicht/obesitas komen veel voor.
In de medische behandeling is er zowel aandacht voor degene met klachten, als ook voor de andere gezinsleden.
We begeleiden ouders en kinderen bij het aanleren en toepassen van gezond eetgedrag. Door inzicht te krijgen in hoe je lichaam werkt, wat je nodig hebt om lekker in je vel te (komen) zitten, zodat uiteindelijk jij als ouders, en je kind een bewuste keuze kan maken om voeding te kiezen die goed en gezond voor je is. Ieder mens is anders, zit anders in elkaar, functioneert anders en heeft andere behoeften.
LACTOSE INTOLERANTIE
Lactose is een suiker dat voorkomt in melk en melkproducten. Een kind met lactose-intolerantie verdraagt dit suiker niet goed. De klachten en de ernst van de klachten bij lactose-intolerantie verschillen sterk per kind.
Lactose-intolerantie komt regelmatig voor bij kinderen vanaf 5 of 6 jaar. Een tijdelijke lactose-intolerantie wordt ook gezien bij jonge kinderen die een maag-darmontsteking hebben doorgemaakt. Een kind kan ook klachten hebben vanaf de geboorte. Dit is een zeldzame erfelijke vorm van lactose-intolerantie (lactase tekort).
Klachten bij lactose-intolerantie
Bij een kind met lactose-intolerantie wordt lactose onvoldoende afgebroken in de dikke darm. Dit kan verschillende klachten geven:
- opgezet gevoel in de buik
- kramp
- winderigheid
- misselijkheid
- buikpijn
- dunne ontlasting
Dr Judith M. Kocken beoordeelt de klachten en de mogelijke oorzaak en kijkt samen met jou wat er nodig is om evenwicht te verkrijgen.