Judith: Op het spreekuur heb ik via beeldbellen contact met een meisje van 14 jaar en haar moeder. Sinds enkele maanden zie ik haar op mijn spreekuur vanwege klachten van “niet lekker in haar vel” zitten, moeheid en veel schoolverzuim. Er is veel strijd met school. Dit roept bij het meisje gevoelens op van frustratie en “laat mij maar zitten”. Het meisje ligt vaak in bed met een deken over zich heen en trekt zich steeds verder terug.

GEVOELSWERELD

Het meisje is de oudste van 3 kinderen, ze heeft een broertje van 8 en van 4. De moeder zorgt alleen voor de kinderen. Het meisje heeft geen contact met haar vader, de twee jongens zien hem iedere week. Iedere behandelafspraak maken we samen een stapje naar binnen, naar de gevoelswereld van het meisje. Haar lichaam komt hierdoor steeds meer in balans en de klachten verminderen beetje bij beetje.

COACHINGSESSIE VIA BEELDCONTACT

Sinds de Corona-crisis hebben zowel het meisje als haar moeder echter vaker last van eczeem. Tijdens ons ‘beeldcontact’ is moeder opvallend veel in beeld en aan het woord. Ze deelt hoe druk ze is, met name met school van de twee jongens die de hele dag begeleiding nodig hebben en om negatieve aandacht vragen. Er staan 4 laptops in de kamer, zodat iedereen online is wanneer er uitleg is van school. De moeder komt gestresst over en heeft nauwelijks tijd om haar eigen werk te doen. Bij herhaling zegt ze: het is heel zwaar voor me.

ONTLADING VAN EMOTIES

Wanneer ik vraag wat de situatie met haar doet huilt de moeder. Zodra er aandacht is voor wat er bij moeder speelt, komen er tranen. Het is een ontlading van ingehouden emoties, angst en onzekerheid. “Waar in het lichaam ervaar je dit?” vraag ik. “Als druk op mijn schouders, in mijn hoofd en pijn in mijn buik”, zegt moeder. En nu voel ik ook het irritante eczeem weer jeuken. Door emoties er gewoon te laten zijn, nemen de emoties in kracht af. Wat ervaar je nu in het lichaam? Rust. Wat heb je nu nodig? Dat de jongste niet de hele dag als een donkere regenwolk achter me aan loopt. Wat ervaar je wanneer je hem als de zon voorstelt in plaats van een regenwolk? Wat als hij er is om je te leren om in alles wat er is het positieve te zien? Nog meer tranen en uiteindelijk een glimlach er doorheen.

ANGST EN JE IMMUUNSYSTEEM

Angst zet het immuunsysteem en zelf herstellend vermogen van je lichaam (tijdelijk) op slot. Je perceptie van de buitenwereld is een reflectie van je binnenwereld. Dit betekent dat 2 mensen totaal verschillend kunnen omgaan met eenzelfde situatie, doordat de bril waarmee je waarneemt een andere kleur heeft. Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van eczeem, kan het zo zijn dat je huid, als verbinding tussen je binnen- en de buitenwereld, aandacht vraagt voor iets wat van binnen speelt. Je kunt met andere woorden zalf op de zere plek smeren, maar wat je beter kunt doen is onderzoeken wat de signalen die jouw lichaam geeft je willen vertellen.

AANDACHT VOOR DE SIGNALEN VAN JE LICHAAM

Aandacht hebben voor de signalen van je lichaam (zoals eczeem) maakt je bewust van jezelf, en de emoties die er bij jou spelen. Je schijnt een licht op je eigen overlevingsmechanismen (en de gevoelens van angst en het verlies van controle die er vaak onder liggen). Ieder mens heeft deze overlevingsmechanismen. Vechten tegen of het onderdrukken van emoties is niet effectief, en toch doen we dit allemaal. Het leren omarmen van je emoties, welke het ook zijn, zorgt ervoor dat ze oplossen zodat je lichaam tot rust kan komen.

ONDERLIGGENDE EMOTIES

Ik adviseer de moeder en het meisje om de dag de komende weken te starten met aandacht voor zichzelf. Door te zitten en te ademen met een hand op het hart en een hand op de buik. Focus op het lichaam maakt contact mogelijk met de onderliggende emoties. Ademen helpt om de switch te maken van aandacht naar buiten (naar het gezin en alles wat ‘moet’) naar binnen. Drie vragen die helpen bij het houden van focus:

  • Hoe gaat het met me?
  • Wat doet de situatie die er is met me?
  • Wat heb ik nu nodig?

Aandacht voor jezelf helpt bij het aanleren van vriendelijkheid voor jezelf. Vaak ben je vanzelfsprekend begripvol, zacht en vriendelijk voor een vriend of vriendin die het even moeilijk heeft. Het is de kunst dit eerst voor jezelf te zijn. Diepe ademhalingsoefeningen en focus op contact met het lichaam zorgt voor steeds minder afleiding door rationele verklaringen en oordelende gedachten die ervoor zorgen dat emoties zich terugtrekken.

VOORDELEN VAN DEZE TIJD

We staan samen stil bij de voordelen van deze tijd. Omdat de kinderen thuis zijn, is er minder energieverlies door reizen naar school en meer tijd voor jezelf om te kiezen wat jij wil doen: tekenen, zingen, dansen, slapen… We maken een plan hoe je deze vrijheid zo kan invullen, zonder dat je het ervaart als “moeten” en je eigen agenda houvast geeft, zodat je niet de hele dag meebeweegt met wat er om je heen in het gezin gebeurt en je aandacht afleidt.

OXYTOCINE

Het meisje heeft behoefte aan knuffelen, iets wat ze normaal gesproken iedere dag deed als begroeting van haar vriendinnen op school. Het geven van een omhelzing is een mooie manier om de oxytocine productie te verhogen. Dit zorgt voor een geluksgevoel en versterkt het immuunsysteem van je darmen. Moeder en dochter geven elkaar nu iedere dag een knuffel bij het begroeten.

AANDACHT VAN EEN OUDER

Een jong kind is afhankelijk van de zorg en aandacht van een ouder. Wanneer een kind aandacht vraagt is de onderliggende boodschap: zie je me, hoor je me, doe ik ertoe? Wanneer het antwoord op de vraag om aandacht is: zeur niet zo, doe niet zo druk, hou je mond, ik ben bezig, dan kan een kind afwijzing ervaren, en vervolgens weer proberen om bevestiging te vragen, op een andere of dezelfde manier.

SPANNINGEN IN HET GEZIN

Niemand is perfect en iedereen zegt wel eens iets kortaf of onaardig. Bovendien is deze tijd een behoorlijke uitdaging voor een gezin met kinderen. Kinderen die niet naar school gaan en de hele dag binnen zijn en op een geheel nieuwe manier gevraagd wordt om zelfstandig huiswerk te maken. Ouders die normaal buiten de deur werken en opeens thuis moeten werken, hebben ook de zorg voor het schoolwerk van de kinderen erbij. Eerder was er weinig tijd voor het gezin door alle activiteiten en verplichtingen buiten de deur. Nu zijn de meeste mensen thuis met het gezin. Dit kan spanningen veroorzaken. Daarnaast wordt je door de sociale stilstand geconfronteerd met jezelf en wat er in je eigen binnenwereld aandacht wil.

BEWUST ADEMEN

De wereld verkeert door COVID -19 in een grote transformatie. Ieder mens wordt uitgenodigd hetzelfde te doen: naar binnen te keren. In je huis, maar ook in je lichaam. Dit is de tijd waar tegenstellingen zichtbaar worden: verdeeldheid versus eenheid, angst en controle versus vertrouwen, gezondheid versus ziekte. Bewust ademen is een krachtige manier om naar binnen te keren. Door ademen word je je bewust van wat er in je leeft, welke (onderdrukte) emoties er zijn, deze te ervaren en te laten gaan. Door er met je aandacht naar toe te ademen, versterk je het immuunsysteem van je darmen zodat je minder vatbaar bent voor ziekte. Aan de relatie met jezelf werken opent je hart zodat je meer tevredenheid gaat ervaren en van nature vriendelijk, bescheiden en dankbaar bent.

VERSTILLING VAN DE WERELD

Door de verstilling van de wereld is er ruimte om te werken aan je zelfvertrouwen. Wat zoiets betekent als ‘vertrouwen op jezelf’, ‘er zijn voor jezelf’, ‘voor jezelf zorgen en jezelf voeden, lichamelijk, geestelijk en emotioneel’. Zie jezelf niet als slachtoffer van hoe het is en laat je niet meenemen in chaos of angstige voorspellingen. Ieder mens heeft de kracht om onderscheid te maken en te beslissen wat goed is of niet. Het is nu de tijd om dit in jezelf te ontwikkelen.

VERBINDEN IN STILTE

De natuur is een autoriteit en reageert op hoe we met de wereld omgaan. De wereld verandert op dit moment enorm door COVID-19. Omdat er minder vliegtuigen in de lucht zijn is er nu al 21% minder luchtvervuiling, lopen er wilde dieren op straat in de steden en is er in China 25% minder stikstofuitstoot. In Barcelona en Madrid is er 50% minder luchtvervuiling. Het water in de grachten van Venetië is helder en er zwemmen weer vissen. Volgens de WHO overlijden jaarlijks 7 miljoen mensen als gevolg van vervuiling. Door de verstilling van de wereld kan het klimaat positief veranderen. Je kan deze tijd zien als een uitnodiging om je eigen leefstijl te veranderen. Bovendien kun je deze tijd zien als uitnodiging om met elkaar te verbinden in stilte, anderen mentaal te ondersteunen en bij te dragen aan het genezen van mensen die dit nu hard nodig hebben. Dit zijn enkele tips om vol energie met de huidige situatie om te gaan:

  1. Slaap voldoende. Ieder mens heeft ritme, structuur en houvast nodig. Maak een avondritueel waarin je je telefoon en andere apparaten een kwartier voor je gaat slapen weglegt. Luister naar rustige muziek en reflecteer over de dag en benoem voor jezelf wat er fijn was aan de dag en waar je dankbaarheid bij voelt. Zorg dat je slaapkamer koel en goed geventileerd is en vermijd rommel in je slaapkamer. Ga op tijd naar bed.
  2. Wanneer je wakker wordt rek je even helemaal uit en bedenk een intentie voor die dag. Je kan bijvoorbeeld iedere dag een woord kiezen wat je als thema voor de dag hebt. Dankbaarheid, rust, vriendelijk, zelfvertrouwen, etc. Gedurende de dag denk je aan dit woord. Dit geeft focus en vertrouwen. Begin je dag in stilte en mediteer in de ochtend, zodat je contact ervaart met jezelf.
  3. Drink een glas (niet te koud) water met een paar druppels citroensap en douche als laatste met ijskoud water voor meer energie.
  4. Begin je dag met een gezond, vers ontbijt en neem de tijd om hier van te genieten. Voeding is een belangrijke energiebron voor je lichaam. Wanneer je geen ontbijt weg krijgt is een smoothie een prima alternatief. Voorbeelden voor een gezond ontbijt vind je in het boek Kinderbuik.
  5. Neem extra vitamine C en vitamine D als bescherming.
  6. Maak een weekplanning voor je gezin en kinderen zodat duidelijk is wat de activiteiten en routine van de dag zijn. Een kind heeft tijd nodig om te wennen aan het nieuwe ritme.
  7. Kijk minder of geen televisie. Alles wat je kijkt, leest en hoort absorbeer je en heeft een invloed op je vibratie en beïnvloedt de manier waarop je denkt.
  8. Beweeg iedere dag. Neem de fiets, de trap, wandel en ren een klein stukje, alleen of met je kinderen. Lichaamsbeweging nodigt je uit om innerlijk flexibel te zijn en mee te bewegen met de situatie in de wereld.
  9. Eet niet teveel snelle koolhydraten, ze geven je een energieboost en erna een dip waardoor je weer behoefte aan koolhydraten hebt. Langzame koolhydraten zitten in havermout, quinoa, peulvruchten, noten, zilvervliesrijst en groente.
  10. Ruim je huis op als detox van je eigen omgeving.
  11. Breng tijd door met mensen om wie je geeft (beeldbellen, schrijf een brief) en lach iedere dag. Lachen en knuffelen geeft je energie en verhoogt de aanmaak van oxytocine.

April, 2020

Artikel geschreven voor Holistic op 6 april 2020